Afstand houden op de fiets, soms makkelijker gezegd dan gedaan

25

Afstand houden op de fiets: hoe goed gaat dat jou af? En hoe goed heb je het idee dat het andere fietsers afgaat? Onze eigen ervaring is dat het nog best lastig kan zijn om die 1,5 meter – rondom – aan te houden. Ook als je zelf de richtlijn zo optimaal mogelijk aanhoudt.

Het is duidelijk dat dit onderwerp leeft; scroll naar beneden om de vele reacties die al binnenkwamen te lezen. Met name deze uitspraak bijvoorbeeld van lezer Wim Kaizer (even uit de contekst gehaald) lijkt ons van belang: ‘het heeft te maken met zorgvuldigheid‘.

Afstand houden op de fiets

De bedoeling is in deze tijd is om, ook als je gaat fietsen, anderhalve meter afstand aan te houden. Niet alleen voor je en achter je, maar ook naast je – links én rechts. Natuurlijk fiets je als dat kan in een rustige omgeving op een rustig moment. En vermijd je zoveel mogelijk drukke routes en smalle tweerichtingfietspaden. Ook pas je je fietsgedrag aan om te voorkomen dat je te dicht bij anderen komt. Je haalt ruim in waar dat kan. Ben je met z’n tweeën, dan ga je achter elkaar rijden als er tegenliggers aankomen.

Smalle wegen

Woon je echter in een drukke stad, zijn de wegen smal, kom je veel langs stoplichten of kruispunten of zijn er veel wandelaars op je route – dan wordt het al lastiger. En als jij het allemaal heel netjes doet, betekent dat helaas niet dat alle andere weggebruikers dat ook doen. Gek genoeg zijn er nog genoeg mensen die te dichtbij komen, er even langs piepen of laat opzij gaan.

Een lezeres meldde ons recentelijk in reactie op dit Corona & fietsen bericht dat ze nog altijd groepjes racefietsers trof die zich niet aan de regels houden. Aan de KNWU zal dat in ieder geval niet liggen, de Unie licht hun leden goed voor. Ook gaf zij aan: ‘De situatie vraagt vaak genoeg om snelheid te minderen of te stoppen om anderen de ruimte te geven en zo goede afstand te bewaren.’ Helaas gebeurde dat niet voldoende in haar ervaring.

Haastige spoed

Je zou verwachten dat de meeste mensen momenteel geen haast hebben, want er is minder tijdsdruk – tenzij je naar je werk moet natuurlijk. Toch lijken sommige fietsers nog steeds haast te hebben. Iets wat groepjes wielrenners overigens vaak lijken te hebben, het is dan ook een prestatiesport. En haast helpt natuurlijk niet in deze. Het beste minder je sterk vaart of stop je inderdaad om elkaar de ruimte te geven. En dat kost wat meer tijd, maar geeft ook meer ontspanning.

Hoe ervaar jij het fietsen met afstand? We horen het graag, reagaeer hieronder.

afstand houden op de fiets

Deel.

Over de auteur

25 reacties

 1. Als iedereen zich aan de regels houdt is er niks aan de hand. Wij wonen “gelukkig” op het platteland waar je nog de ruimte hebt. Maar op dit moment is het geen ontspanning voor mij. Constant alert zijn en vermijd juist de mooie (soms smalle) fietspaden die wij in Drenthe hebben. Op de doorgaande wegen teveel rekening houden met verkeer.

 2. Wij (67 en 64) kunnen en zijn de laatste tijd gelukkig wel aan het fietsen, maar proberen zoveel mogelijk de fietspaden te vermijden. Het valt ons erg op dat als je een tegemoet komend echtpaar passeert, ik degene ben die achter mijn man gaat fietsen en het ander echtpaar doodleuk naast elkaar blijft fietsen. Ik roep en strek mijn arm uit, hallo Rutte zegt dat wij afstand moeten houden! U doet dat niet. Ik krijg verbaasde blikken, dus niet alleen de jeugd maar ook de ouderen onder ons nemen de regels niet in acht. Als wij een fietspad moeten nemen en wij zien in de verte ook iemand aan komen fietsen, stappen wij even af op een uitwijk plekje, we worden hier dan ook altijd even voor bedankt. Ja ik ben nog steeds erg verbaasd dat er veel mensen zijn die Niet weten wat 1 1/2 meter voor een afstand is, het is meer dan je denkt.

 3. Tom Wiggers op

  Ik ga met feestdagen niet de weg op. Door de week wel, maar altijd alleen zoals we met de wielerclub Lettele ( 22 man) hebben afgesproken, is het in Salland/Twente en Achterhoek erg rustig zodat het weinig moeite kost om aan de afstand te voldoen. En anderen houden er mi ook goed rekening mee.

 4. Johan Groenewold op

  Hallo ….
  We fietsen elke dag. We wonen aan de rand van de Veluwe. Bijna alle fietsers houden goed afstand. Groepjes wielrenners zie ik niet meer. We kiezen vooral kleine wegen en brede fietspaden. En als het nodig is, gaan we even in de berm. De snelheid waarmee je elkaar passeert, is wel zo groot, dat het zonder hoest of proest best veilig is. Dus lekker doorfietsen met gezonde afstand.

 5. Afstand houden lijkt voor sommige mensen te veel gevraagd.
  Blijven gewoon naast elkaar fietsen wij achter elkaar gaan fietsen om zoveel mogelijk ruimte te scheppen op het fietspad. Dus dan wij maar die berm in! Dat zou toch niet nodig moeten zijn. Beetje meer respect graag !

 6. A. de Koning op

  Het egoïstische gedrag van Sommige medeweggebruikers werkt vaak frustrerend. Het zijn vooral jongeren in groepjes op de racefiets en oudere stellen die het niet (willen) begrijpen. Ik heb de racefiets bewust laten staan; op de stadsfiets blijf ik uiterst rechts rijden, vermijd fietspaden die smaller zijn dan 2 meter en stop als wandelaars of fietsers geen ruimte laten. Maar echt ontspannen fietsen is er helaas niet bij. Laten we toch vooral lief zijn voor elkaar en ons eigen belang of gemak even opzij zetten.

 7. Daae wil ik graag wat over vertellen.Ik ging gisteren in de berm tot mijn verbazing bleef toen een echtpaar naast elkaar fietsen op het fietspad.Bleef over een halve meter.En twee dames op het fietspad wandelaars elk aan een kant van het fietspad waar ik dus tussendoor moest fietsen.Smal fietspad!
  Dus ik hou me er heel goed aan en vraag dat van een ander aan,maar helaas!,,

 8. Zorg dat dit artikel in het landelijk nieuws komt. De meeste fietser snappen dit in het geheel niet, en zo moeilijk is het niet. Mijn ervaring is dat NIEMAND dit snap. Fietsers èn wandelaars. Je hokt jezelf weken op, maar als je één duffe fietser tegenkomt ben je de sigaar.

 9. W.A. Van der Lans op

  Geachte redactie

  De ervaring leert dat veel mensen naast elkaar blijft fietsen, op smalle fietspaden, en zeker bij tegemoet komend fietsverkeer. Zeg je er wat van kijken ze je lelijk aan.

 10. Astrid Ouwerkerk op

  Goedemorgen,

  Graag reageer ik hierop.

  Ik merk dat wandelaars op het fietspad vaak tegen het verkeer inlopen.

  Daardoor kan ik als fietser bij tegenliggers niet achter de wandelaars blijven rijden, zij komen immers recht op mij af.

  Dit levert situaties op waarbij de anderhalve meter afstand wordt overschreden.

  Daarom graag wandelaars op het fietspad graag rechts houden in tegenstelling tot de rijbaan waar ook auto’s rijden,

  Vriendelijke groet,

  Astrid Ouwerkerk

 11. Wim Kaizer op

  Fietsen gaat hier rondom Breda over het algemeen goed en houden mensen afstand of wachten even aan de zijkant tot de ander voorbij is. Maar met wielrenners is het een ramp! meer dan de helft scheurt vlak langs je, of wielrenners bliijven met grote snelheid naast elkaar fietsen en daardoor de ruimte nog kleiner maken. Als je er wat van zegt krijg je weinig begrip. Zo hoorde ik als reactie: “He ouwe, als je bang bent moet je thuis blijven.”
  En het heeft natuurlijk met zorgvuldigheid te maken en niet met angst.
  Ik vind dat ze wielrennen in deze tijd daarom radicaal moeten verbieden. Ze zijn levensgevaarlijk.

 12. Mijn ervaring is dat vooral wielrenners te weinig afstand houden. Zowel onderling als bij het inhalen. Verder fietsen ook jongeren te dicht op elkaar en zien ze vaak niet de noodzaak in om aan de kant te gaan.

 13. Geert Roosien op

  Het zijn echt niet alleen de race fietsen. Onze ervaring is dat 60 + zich ook echt niet aan de regels houden. Niet achter elkaar fietsen. En ook staan de mensen gewoon ieder aan een kant van het fietspad met iemand te praten. Ga aan ëën kant staan zo kan je de ander halve meter prima hanteren. Zo jammer dat mensen dit niet doen. Het is toch echt samen en met elkaar.

 14. Zelf behoor ik tot de kwetsbare oudere. Ik fiets in de ochtend eenzelfde route. Dat wil zeggen brede ( dubbele ) fietspaden of fietsstroken.
  De fietspaden zijn te smal om afstand te houden ( m.i max 1,5 m breed ) dus kunnen passerende fietsers geen 1,5 m afstand houden. Ook blijven nog vaak 2 mensen naast elkaar i.p.v. achter elkaar fietsen.
  Al met al nauwelijks mogelijk om te fietsen met 1,5 m afstand en zeker niet in de stad / bebouwde kom.

 15. Op afstand van elkaar fietsen valt niet mee.
  Vaak gaan wij even in de berm staan met het gezicht afgekeerd van diegenen die passeren.
  Mensen die je achterop rijden is lastiger, heel vaak houden ze geen gepaste afstand ,terwijl dat soms
  wel mogelijk is.
  Nederland is een vol land, dat merk je nu heel duidelijk.

 16. Leo Henderichs op

  ik zelf heb positieve ervaring. Woon in het midden van Limburg en daar is nog genoeg mogelijkheid om met fietsen de juiste afstand te bewaren, daarnaast heb ik de mogelijkheid om in Duitsland te fietsen en daar is het echt rustig op de fietspaden. Op zondag en feestdagen blijf ik thuis en de rest van de week ga ik driemaal een tour maken van ongeveer twee tot twee en een half uur. Uiteraard is het zo dat wanneer een fietser jou voorbij rijd, er geen 1,5 afstand is. Wat ik wel irritant en niet wenselijk vind zijn de wielrenners die hun neus op hun manier moeten ledigen. Die ervaring heb ik wel gehad en dat vind ik zeker in deze tijd niet gepast.

  Voor de rest probeer toch te genieten van de momenten dat je aan het fietsen bent.

 17. Ik merk dat best veel fietsers, dus niet alleen de wielrenners) geen afstand houden. Hoewel er ruimte is op het fietspad komen ze toch vlak langs je heen. Zelf fiets ik met een boog om andere fietsers. Voor mij (als risico) betekent dit dat ik maar weinig op met mijn fiets op pad gaan. Met wandelen houd ik toch meer de controle.

 18. Mijn ervaring is inmiddels en ik fiets bijna dagelijks, dat een heleboel fietsers en wandelaars heel goed rekening houden met de 1,5 meter regel, maar ik ontkom niet aan de indruk dat er toch ook een groot aantal uit een grot komen of onder een steen vandaan en zich nergens wat van aantrekken, met name toch wel 65+ al dan niet op een e-bike of diegene die een fiets uit de mottenballen hebben gehaald en na jaren van inactiviteit menen nu opeens weer te moeten gaan fietsen.
  Deze mensen blijven hardnekkig naast elkaar rijden en wanneer daar een opmerking over wordt gemaakt of er op bellen niet wordt gereageerd en je er dan maar te dicht langs moet, krijg je de wind van voren!!!!

 19. Ann Nordin op

  Ik ben honderd procent met Lily eens. Wielrenners die echt langs je scheuren met helemaal geen afstand en mensen die naast elkaar blijven fietsen in plaats van achter elkaar als je elkaar tegen komen heb ik te vaak meegemaakt. Ik heb weleens “afstand houden!” geroepen maar dat vind mijn man genant.
  Met Pasen ben ik niet naar buiten geweest en ik heb sindsdien helemaal niet gefietst.
  Graag zou ik meer hierover willen horen in de media. Mensen zijn te beinvloeden als er genoeg over wordt gezegd. Meer propaganda graag!

 20. Ik woon op het platteland en ga met de fiets naar mijn werk in de zorg. Zoals ik in de overige reacties lees, ervaar ik het ook. Wandelaars, elk aan een kant van de weg/fietspad. Paar keer bellen, maar ze blijven lopen. Dan kan het tussen hen 1,5 meter zijn, maar niet als ik daar tussendoor moet fietsen. Idem met vooral tegemoetkomende fietsers, vaak ouderen, die naast elkaar blijven fietsen. Ik ga zover mogelijk de berm in, maar 1,5 meter wordt haast nooit gehaald. Graag meer aandacht in de media hiervoor

 21. Wat mij opvalt is dat snelle fietsers die geen snelheid in bochten en bij obstakels willen minderen de anderhalve meter schenden. En een groep die het volgens mij niet bewust doet nl. oudere echtparen die naast elkaar fietsen omdat ze thuis ook naast elkaar mogen leven binnen de anderhalve meter en niet de routine hebben van werkende mensen om afstand te houden. Bovendien zijn ze vaak angstig om dicht bij het randje van een fietspad te fietsen . Ik vind fietsen in deze tijd een van de moeilijkst onder controle te houden zaken en ik woon niet eens in stedelijk gebied.

 22. Wij (72 en 67) fietsen tegenwoordig vaak over landwegen i.p.v. fietspaden. Je hebt meer ruimte. Mijn man en ik fietsen vaak achter elkaar om ruimte te bewaren. Maar tegenliggers blijven dan gezellig naast elkaar rijden, wat de afstand weer verkleint. Mensen met een e-bike komen je vaak met veel snelheid tegemoet, passeren dan een voetganger en komen op jouw weghelft. Niet fijn. Als je gaat wandelen heb je dezelfde risico’s. Mensen die je bijna snijden om toch vooral jou snel te passeren waardoor een andere partij moet afremmen. Maar goed, ego-trippers heb je overal. We proberen er het beste van te maken en genieten van natuur en zon.

 23. Hans van Brecht op

  Het had handig geweest als men (lees: de Overheid) indertijd het NAAST ELKAAR fietsen simpelweg had verboden. Dat had een hoop onderlinge irritatie gescheeld en had de veiligheid ten goede gekomen. We moeten (vergelijk met andere landen) blij zijn dat we momenteel af en toe de fiets nog kunnen pakken…..

 24. Enorm frustrerend en stressvol, mensen die bij het inhalen gewoon naast elkaar blijven fietsen en wielrenners die rakelings langs je heen fietsen, omdat ze niet even willen wachten zodat gezorgd kan worden voor een veilige 1,5m afstand. Ik beland daardoor meermaals in de berm; wordt gewoon van het fietspad afgedrukt, omdat zij zo asociaal zijn om geen rekening met anderen te houden. Er zijn zelfs wielrenners die hun neus nog op straat legen! Wat even een ontspannend fietstochtje zou moeten zijn, wordt daardoor totaal verpest.
  Mensen, ajb, zorg voor elkaar, hou 1,5m afstand! Dan maar even niet je snelheidsrecord halen of gezellig naast elkaar. Graag meer aandacht hiervoor in de media en vanuit de overheid.

 25. Ik fiets bijna elke dag en kan gelukkig gaan wanneer ik wil .De laatste maanden ga ik om een uur of tien op pad voor mijn rondje van zo’n gemiddeld 50 km.Behalve dat het veel drukker is als andere jaren valt mij op dat hert lijkt of er meer mensen op het fietspad zitten die volgens mij al jaren niet meer hebben gefietst.Natuurlijk niet erg maar de anderhalve meter afstand rondom valt in de praktijk vies tegen.Behalve het probleem dat veel paden te smal zijn kom ik ook regelmatig mensen tegen die gewoon naast elkaar blijven fietsen zodat jij volop in je remmen moet.En dan hebben ze ook nog commentaar dat het geen snelweg is.Ook gebeurt het met grote regelmaat dat men aan de verkeerde kant van de weg fietst dit om oversteken te voorkomen.Het zou al een hele verbetering zijn als de oude regel weer eens in werking zou treden dat men verplicht rechts moet fietsen dus een richting op de fietspaden waar mogelijk.Dan wordt het ook makkelijker om de anderhalve meter te handhaven.Dit vooral omdat op veel fietspaden ook wandelaars en joggers lopen.