Fietsen en corona: kan ik het stoplichtknopje nog wel indrukken?

4

Het coronavirus houdt iedereen bezig. Veel is of kan onduidelijk en onzeker lijken. Lees ons vraag en antwoord over fietsen en corona hieronder. En ga daarna lekker een stukje toeren. Want daarmee is het makkelijk afstand houden én versterk je je longen, aldus de Duitse overheid – zo meldden verschillende Nederlandse kranten.

Fietsen en corona

Wie mobiel wil blijven, kan nu het beste overstappen op de fiets, zo concludeert het Duitse opinieblad Der Spiegel. De Duitse minister van Volksgezondheid pleitte al eerder hiervoor, omdat zo het risico op besmetting wordt verminderd. Het vermijden van het ov verlaagt het risico op infectie omdat het coronavirus voornamelijk wordt overgedragen door microdruppels. De kans om deze in te ademen tijdens het fietsen is volgens de Duitse viroloog Michael Barczok “nul”. Het is volgens Duitse experts daarmee “de perfecte vorm van zelfbescherming”.

Door te fietsen blijf je niet alleen op afstand van anderen, maar loop je ook minder risico om besmet te worden door het aanraken van oppervlakken. Ook belangrijk: je besmet geen anderen op de fiets. Bovendien leidt fietsen tot een lagere bloeddruk en is het goed voor diabetici. Maar eigenlijk heeft fietsen een positief effect op bijna iedereen. Bij ritmisch fietsen worden de luchtwegen goed geventileerd en wordt het bloed beter aangevoerd, aldus Barczok. “Je ademt intenser en daarmee reinig je je longen goed. Dat is optimaal als het gaat om virusbescherming.”

fietsen en corona

Fiets liever niet in grote groepen

Vijf vragen over fietsen en corona

1. Kan ik nog gewoon buiten fietsen?

Zeker, want er zijn (nog) geen maatregelen getroffen waardoor je niet meer naar buiten kunt. Volg echter wel de RIVM-richtlijnen: houd afstand en fiets niet in grote groepen.

2. Kan ik het stoplicht nog indrukken?

Hier is nog geen eenduidig antwoord op. Bekijk of je het kunt overslaan of gebruik je elleboog. Heb je je hand gebruikt, raak dan je gezicht (ogen, neus, mond) niet aan tot je je handen hebt gewassen.

3. Kan ik samen met iemand gaan fietsen?

Ja, houd je echter weer aan de richtlijnen: afstand houden, handen wassen, hoesten of niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Ga niet op pad met grote aantallen.

4. Kan ik rijden op een geleende fiets?

Natuurlijk, reinig wel even het stuur (handvatten) en eventueel het zadel.

5. Ik wil er even uit om te fietsen, maar ik heb wel milde klachten. Wat doe ik?

Omdat met milde klachten de kans toch groter is dat je anderen kunt besmetten, wacht je beter tot je klachtenvrij bent.

Grensoverschrijdende routes
Mocht je zin hebben in een ritje naar Duistaland of België?
Wacht daar nog even mee en blijf voorlopig binnen de lijntjes rijden.

Kijk voor actuele adviezen de website van het RIVM
bron: plusonline.nl

fietsen en corona

Probeer je elleboog te gebruiken als dat lukt

Adviezen voor wielrenners van de KNWU

Iedereen kan nog gewoon de fiets pakken om zijn kilometers te maken.
Daarbij heeft de KNWU de volgende adviezen voor sportieve rijders:

  • Fiets alleen in plaats van in een (grote) groep
  • Snuit of leeg je neus niet op straat (een gewoonte van veel wielrenners)
  • Vermijd het liefst zware trainingen. “Fiets op zo’n manier dat het geen grote aanslag doet op het immuunsysteem. Als het immuunsysteem te zwaar belast wordt, is het vatbaarder voor ziekten en virussen, zoals het coronavirus”, meldt de KNWU-website.
  • Vermijd risicovolle trucjes zoals wheelies en jumps om jezelf en anderen niet onnodig in gevaar te brengen. “Ziekenhuizen hebben hun handen al vol.”

Deel.

Over de auteur

4 reacties

  1. Er zijn nog steeds groepjes racefietsers die zich niet aan de regels houden. Ze fietsen rakelings langs anderen. Als je zo iemand ziet aankomen en laat zien via gebaren afstand te houden en snelheid te minderen, krijg je een opgestoken middelvinger of er wordt gescholden.
    In deze tijd kun je gewoon even niet racen. De situatie vraagt vaak genoeg om snelheid te minderen of te stoppen om anderen de ruimte te geven en zo goede afstand te bewaren.
    Laat racefietsers op een hometrainer thuis hun energie botvieren.
    Ik vind het jammer dat u daar niets over schrijft.

  2. Redactie FietsActief op

    Heel vervelend dat u dat soort groepjes treft. Vanuit de verschillende wielrenorganisaties, zoals de KNWU en de NTFU is de boodschap gelukkig heel duidelijk: fiets alleen en houdt afstand. Helaas geeft niet iedereen hier blijkbaar gehoor aan. Bekijk bijvoorbeeld dit bericht