Maasfietsroute Nederland, nu toegevoegd aan vernieuwde gids

1

De Internationale Maasroute is uitgebreid met het traject in Nederland. Vanaf Hoek van Holland tot aan de bron in Langres en dan weer terug naar Metz langs de Moezel. Door de Maasfietsroute Nederland toe te voegen maakte routemaker Paul Benjaminse er een dikke uitgave van die nu goed is voor 1000 kilometer fietsen. Plús nog eens 350 kilometer aan extra varianten. 

Maasfietsroute Nederland

Ideetje voor als alles weer mogelijk is, ook internationaal fietsen: de Maasroute vanaf de monding bij Hoek van Holland langs de Maas tot aan de bron. Deze route is nu volledig bewegwijzerd in beide richtingen en voert langs leuke historische plaatsen in Nederland, België en Frankrijk. Een korte omschrijving van het Nederlandse deel, dat nieuw is toegevoegd aan de gids.

Lees ook: Het water als leidraad

Grensrivier, een natuurlijke barrière

De Maas was vaak grensrivier, een natuurlijke barrière om vijanden tegen te houden. De Maas kent dan ook veel vestingstadjes langs haar oevers, zoals Brielle, Woudrichem, Ravenstein, Grave en Stevensweert. Daarnaast kent de rivieren veel kastelen op haar oevers waarvan Slot Loevestein niet de minste is.

Gaandeweg zie je het landschap veranderen van de duinen in het westen naar de polders in het Rivierenland gelegen achter hoge slingerende dijkjes. Bij Cuijk maakt de route stroomopwaarts een bocht naar het zuiden en dan gaan de oevers ook langzaam glooien zoals bij de bossen van de Maasduinen en achter het kasteel van Arcen.

Bij Roermond fiets je kilometers langs de uitgebreide plassen die zijn ontstaan na de grindwinning. Het lijkt even Holland maar bij het witte dorp Thorn weet je toch weer zeker dat het echt Limburg is. De Maasroute kent hier een Belgisch en een Nederlands deel. Deze gids geeft de keus om beide te volgen. Beide varianten komen in ieder geval weer samen bij Maastricht. Vanaf daar is het nog maar een kort stukje langs de wijngaard op de Pietersberg en ben je in België.

Maasfietsroute Nederland

Ook het sfeervolle Kinderdijk ligt langs de route

Maasfietsroute Nederland

Zicht op Cuijk bij het verlaten van het dorp

Maasfietsroute Nederland

Een pauze bij de pont van Broekhuizen

Winnen?

Van de monding tot aan de bron is 950 kilometer. Het vervolg naar Langres is 30 kilometer en van de bron terug naar Metz biedt de gids nog eens 250 kilometer fietspaden langs het water. In de gids zijn ook andere zijtakken opgenomen die het makkelijk maken om de route in te korten eerder de trein terug te nemen. Verder vind je in de gids alle overnachtingsmogelijkheden voor fietsers. Aan campings en B&B’s is geen gebrek. Ook krijg je een overzichtskaart met alle mogelijkheden om vanaf de route per trein terug te keren.

Ga naar deze pagina voor meer informatie over de gids

WINNEN?
Lees FietsActief nummer 2 om te weten te komen hoe je een exemplaar van het boekje kunt winnen. Kijk op pagina 7 en doe mee met de winactie! Heb je nummer 2 nog niet? Bestel hier het nummer. Met code GRATIS betaal je bovendien geen verzendkosten!

Maasfietsroute Nederland

Maasfietsroute Nederland

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Minimaal 2 keer per jaar fiets/vaar ik de Maasroute van Maastricht tot Amsterdam. Boat/bike tour als begeleider van groepen Amerkaanse en Nieuw Zeelandse toeristen.