E-bike gestolen: 2019 telde een stijging van bijna 40 procent

0

Werd in 2019 je e-bike gestolen? Dan was je zeker niet de enige. De NOS meldt dat het aantal gestolen elektrische fietsen vorig jaar met bijna 40 procent is gestegen. Het grootste fietsverzekeringsbedrijf in Nederland, Unigarant van de ANWB, constateerde een stijging van 38 procent zo meldt de NOS-website. Concurrent Enra zegt in het AD dat het met een soortgelijke stijging te maken kreeg.

E-bike gestolen

Bij Unigarant bedroeg de schade zo’n 7 miljoen euro. Toch zal het bedrijf de premies dit jaar niet verhogen. Het bedrijf zegt op dit moment twee derde van de gestolen e-bikes terug te vinden en verwacht dat het er in de toekomst meer zullen zijn.

Dat komt omdat e-bikes steeds vaker zijn uitgerust met een track-and-tracechip met een gps-verbinding. Klanten kunnen een app gebruiken, waarin ze met een druk op de knop de diefstal van hun fiets kunnen melden. Dat signaal gaat naar een speciaal opsporingsteam dat de fiets ophaalt en weer aflevert bij de klant of de leverancier.

Lees ook dit recente artikel: 7 tips tegen fietsendiefstal (plus: hebben fietsendieven vrij spel?)

E-bike gestolen

Tip 1: kies een ART-gecertificeerd slot!

De grens over

Van de gestolen e-bikes met een track-and-tracechip wordt 80 procent teruggevonden, zegt Jeroen Snijders Blok van de stichting SAFE, een samenwerkingsverband van de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties tegen fietsendiefstal. “Als een gestolen fiets in de openbare ruimte staat, mag het opsporingsteam hem meenemen“, zegt Snijders Blok. “Als de fiets zich in een afgesloten ruimte bevindt, wordt de politie ingeschakeld.

SAFE heeft de indruk dat de daders van de georganiseerde e-bikediefstal vooral uit Oost-Europa komen. Of die indruk juist is, wordt onderzocht. Bij diefstallen uit winkels zien we op camerabeelden vaak busjes met Poolse of Bulgaarse kentekens, zegt Snijder Blok. “Als je daar niet snel bij bent, zijn ze de grens over en kan de politie niets meer doen.

Opvallend: elektrische fietsen van jongeren worden drie keer vaker gestolen dan van ouderen.
55-plussers zetten hun e-bike sneller veilig op slot in een schuur of berging, zegt een woordvoerder van Enra in het AD. Terwijl scholieren zo’n fiets bijvoorbeeld vaker in de stad neerzetten bij een avondje uit.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.