7 tips tegen fietsendiefstal

2

Wist je dat fietsendiefstal de meest voorkomende diefstal in Nederland is? Ieder jaar verdwijnen er minimaal 550.000 fietsen, circa 1.500 per dag. Naar schatting treft fietsendiefstal jaarlijks 5 procent van de Nederlanders. Goed om te weten dus hoe je bij de overige 95 procent blijft! Daarom 7 tips tegen fietsendiefstal. 

7 tips tegen fietsendiefstal

 • Kies voor een ART-gecertificeerd slot. Deze herken je aan de sterrenclassificatie. Ga je je fiets verzekeren, dan stelt de verzekeraar een dergelijk ART-slot verplicht.
 • Gebruik een tweede slot, bij voorkeur twee verschillende type sloten. Denk bijvoorbeeld aan een ringslot, een beugelslot of een kettingslot.
 • Zet je fiets ergens aan vast, zoals aan een lantaarnpaal, hek of fietsenrek.
 • Zet je fiets goed in het zicht.
 • Maak je slot hoog vast. Ligt het op de grond, dan is het makkelijker los te maken door er bijvoorbeeld stenen op te gooien.
 • Laat een kettingslot liever niet los bungelen, maar wikkel het wat strakker om je fiets of om het rek. Ook dan is het lastiger te vernielen.
 • Koop je een nieuwe fiets, kies dan een exemplaar met track en trace. Het systeem zit nu nog vooral op e-bikes. Lees dit stuk van de Fietsersbond voor meer informatie over deze functie.

Ook belangrijk: zorg dat je de gegevens van je fiets in een notitieboekje of in je mobiel hebt genoteerd. Denk aan framenummer of graveercode, slotnummers, merk, type en kleur.

tips tegen fietsendiefstal

Ga naar stichtingart.nl voor meer informatie over het slotenkeurmerk

Wat ook helpt: altijd aangifte doen als je fiets gestolen is. En dat kan HIER online. Je krijgt je fiets er misschien niet 1-2-3 mee terug, maar het helpt wel om een beter beeld te krijgen van waar en hoe er fietsen gestolen worden. 

Deel.

Over de auteur

2 reacties

 1. henklameris op

  goed om te lezen; ik ga aktief mijn fiets noteren op mijn telefoon

 2. Een slechte zaak dat het track en tracé systeem niet beschikbaar komt voor bestaande fietsen en dat de fabrikant grote contracten sluit met alleen fietsfabrikanten