7 tips tegen fietsendiefstal (plus: fietsendieven vrij spel?)

2

Wist je dat fietsendiefstal de meest voorkomende diefstal in Nederland is? Dat stelt een recent persbericht van de RAI Vereniging. Ieder jaar verdwijnen er minimaal 550.000 fietsen, circa 1.500 per dag. Naar schatting treft fietsendiefstal jaarlijks 5 procent van de Nederlanders. Goed om te weten dus hoe je bij de overige 95 procent blijft! Daarom 7 tips tegen fietsendiefstal. Maar ook: krijgen fietsendieven vrij spel?

7 tips tegen fietsendiefstal

 • Kies voor een ART-gecertificeerd slot. Deze herken je aan de sterrenclassificatie. Ga je je fiets verzekeren, dan stelt de verzekeraar een dergelijk ART-slot verplicht.
 • Gebruik een tweede slot, bij voorkeur twee verschillende type sloten. Denk bijvoorbeeld aan een ringslot, een beugelslot of een kettingslot.
 • Zet je fiets ergens aan vast, zoals aan een lantaarnpaal, hek of fietsenrek.
 • Zet je fiets goed in het zicht.
 • Maak je slot hoog vast. Ligt het op de grond, dan is het makkelijker los te maken door er bijvoorbeeld stenen op te gooien.
 • Laat een kettingslot liever niet los bungelen, maar wikkel het wat strakker om je fiets of om het rek. Ook dan is het lastiger te vernielen.
 • Koop je een nieuwe fiets, kies dan een exemplaar met track en trace. Het systeem zit nu nog vooral op e-bikes. Lees dit stuk van de Fietsersbond voor meer informatie over deze functie.

Ook belangrijk: zorg dat je de gegevens van je fiets in een notitieboekje of in je mobiel hebt genoteerd. Denk aan framenummer of graveercode, slotnummers, merk, type en kleur.

tips tegen fietsendiefstal

Ga naar stichtingart.nl voor meer informatie over het slotenkeurmerk

Fietsendieven vrij spel?

Het RAI-persbericht stelt ook dat De Nationale Politie geen capaciteit meer beschikbaar stelt voor een landelijke gezamenlijke aanpak van fietsdiefstal. Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck is dit besluit onbegrijpelijk. Hij benadrukt het belang om de publiek-private samenwerking met de Nationale Politie in stand te houden en roept het kabinet op om in te grijpen.

Fietsdiefstal is een groot maatschappelijk probleem. Zo is de totale waarde van al die gestolen fietsen circa 600 miljoen euro. Onder meer Oost Europese bendes hebben het gemunt hebben op e-bikes en dure racefietsen. Die verdwijnen in grote aantallen de grens over naar Oost Europa, zo schetst de RAI Vereniging. Ook een persbericht van de Fietserbond geeft aan dat een groot deel van de gestolen fietsen door gespecialiseerde bendes wordt uitgevoerd naar het buitenland.

Bedrijfsleven, overheid, branchepartijen en kennisinstellingen werken daarom samen binnen de organisatie SAFE om fietsdiefstal terug te dringen. Mede dankzij de gezamenlijke aanpak met de Nationale Politie is het aantal fietsdiefstallen in 10 jaar teruggedrongen van circa 850.000 fietsen, naar circa 550.000 fietsen per jaar. Helaas is binnen de Nationale Politie nu besloten om geen prioriteit meer te geven aan fietsdiefstal. Van Eijck “Een onbegrijpelijk besluit, dat grote impact heeft op de maatschappij.”

tips tegen fietsendiefstal

Goed in het zicht en aan de paal, nu nog een extra ART-slot, plus track en trace-fuctie graag

Fiets verzekeren duurder

“Fietsen is van groot belang voor onze samenleving”, zegt hij. “Niet alleen is het een belangrijk wapen in de strijd tegen files, uitstoot van CO2 en uitstoot van schadelijke stoffen, het is bovenal gezond, ontspant en brengt mensen veel plezier. Dat plezier vergaat snel op moment dat je net een prachtige dure e-bike hebt aangeschaft en deze dan wordt gestolen. De bijkomende emotionele schade wordt vaak onderschat, maar is van grote invloed op de bereidheid om weer in een nieuwe fiets te investeren.” Ook verzekeraars zijn genoodzaakt hun premies steeds verder te verhogen. Inmiddels betaal je voor een e-bike met een waarde van 2.000 euro al gauw 10 tot 15 euro per maand aan premie, aldus het persbericht.

Al met al goede redenen om onze tips tegen fietsendiefstal op te volgen, want dat is wat je zelf kunt doen! Wat ook helpt: altijd aangifte doen als je fiets gestolen is. En dat kan HIER online. Saskia Kluit van de Fietsersbond: “Je krijgt je fiets er misschien niet 1-2-3 mee terug, maar het helpt wel om een beter beeld te krijgen van waar en hoe er fietsen gestolen worden.” 

Deel.

Over de auteur

2 reacties

 1. henklameris op

  goed om te lezen; ik ga aktief mijn fiets noteren op mijn telefoon

 2. Een slechte zaak dat het track en tracé systeem niet beschikbaar komt voor bestaande fietsen en dat de fabrikant grote contracten sluit met alleen fietsfabrikanten

Geef je reactie