5x de mooiste fietsroutes van 2019

1

Heb jij al vakantieplannen voor volgend jaar? Haal je inspiratie uit dit lijstje met vijf routes die zijn genomineerd voor de verkiezing van de Fietsroute van het Jaar 2019. Op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht, vrijdag 1 maart, reikt de jury de bijbehorende Fietstrofee uit aan de winnaar.

De prijs is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, met als doel overheden en regionale toeristische diensten te stimuleren om aantrekkelijke, meerdaagse fietsroutes aan te leggen. Inmiddels is de Fietstrofee internationaal uitgegroeid tot een gerenommeerde onderscheiding. De genomineerden voor de Fietsroute van het Jaar 2019 zijn:

Romeinse Limesroute in Nederland

De Romeinse Limesroute is 200 kilometer lang. Ze volgt de oude noordgrens van het vroegere Romeinse Rijk van Katwijk aan Zee naar Berg en Dal. De bewegwijzerde route brengt de fietser langs meer dan veertig bijzondere plekken die verband houden met de Romeinse tijd. Nederland kent LF-routes, maar de Limes gaat vaak een geheel andere weg door gevarieerde landschappen die ons land rijk is: de kust, de duinen, het Groene Hart, het rivierenlandschap, de Veluwezoom, de Ooijpolder en uiteindelijk de heuvels bij Berg en Dal. Opmerkelijk is de probleemloze passage door de historische binnenstad van Utrecht.
www.anwb.nl/limesroute

Sydostleden in Zweden

De Sydostleden (‘zuidoostroute’) loopt in het zuidoosten van Zweden, over 270 kilometer van Växjo naar Simrishamn. Er is een flinke mix aan bossen, zandstranden, akkers, velden met stenen muurtjes, rivieren en meren. Vooral bij het begin en eind van de route is de natuur schitterend. De route loopt vooral over fietspaden, andere stukken gaan over rustige landwegen. Met uitstekende bewegwijzering en mooie fietsbruggen. Momenteel wordt gewerkt aan de Sydkustleden, die in 2019 de Sydostleden met de Kattegattleden gaat verbinden.
www.sydostleden.se

Véloscénie in Frankrijk

De Véloscénie is 450 kilometer lang. De route begint in het hartje van Parijs voor de Notre-Dame en eindigt bij Mont Saint-Michel. Ze verbindt daarmee twee belangrijke religieuze monumenten uit de geschiedenis van Frankrijk. Onderweg komt de fietser ook nog langs Versailles, Chartres, de belle époque kuurstad Bagnoles-de-l’Orne en het middeleeuwse Domfront op de heuvel. Ruim 180 kilometers gaan over fietspaden. De overige wegen zijn vrij rustig. De Véloscénie biedt aansluitingen op andere Franse langeafstandsfietsroutes. www.veloscenie.com

Ciro Bike Trail in Bosnië-Herzegovina

De Ciro Trail is een 150 kilometer lange fietsroute die de verbinding vormt tussen de toeristische highlights Dubrovnik in Kroatië en Mostar in Bosnië-Herzegovina. De fietsroute volgt het tracé van een voormalige smalspoorlijn waarover in de Oostenrijks-Hongaarse tijd de treinen van Wenen naar Dubrovnik reden. Onderweg zijn er talloze stille getuigen van de recente Bosnische Burgeroorlog. De hele route is verhard, maar een onverharde en avontuurlijke mountainbikevariant voert door ruige bergcoulissen met een dozijn onverlichte spoortunnels die door vleermuizen bewoond worden. www.ciro.herzegovinabike.ba

Oostzeeroute in Denemarken

De N8 Oostzeeroute (Baltic Sea Route) is ingrijpend vernieuwd en heeft de vorm van een liggende acht gekregen. De route is 820 kilometer lang en daarmee de langste nationale fietsroute van Denemarken. Via twaalf eilanden, acht bruggen en vijf overtochten volg je de kustlijn, die de ene keer lieflijk is en de andere keer wild. Van zandstranden tot kliffen. Een groot deel van de route is zeer rustig. Er zijn nieuwe fietspaden aangelegd, die ver weg van de autowegen liggen. Aan voorzieningen is ook goed gedacht, met picknickplekken, koffietentjes, B&B’s en campings.
www.visitdenmark.com

De jury van de Fietsroute van het Jaar bestaat uit: Wouter Bazen, Jessica de Korte, Luc Oteman en Bert Sitters.

Beeld: Robert van Weperen, Jessica de Korte, Luc Oteman en Bert Sitters.

Deel.

Over de auteur