Knooppuntenroute Kaatsheuvel– 41 km door de Brabantse Sahara

0

De Loonse en Drunense Duinen worden ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Je fietst er door bos, heide en zand. Onderweg zijn er volop plekken voor een heerlijk bakske of Brabants biertje.

Knooppuntenroute Kaatsheuvel

Knooppuntenroute Kaatsheuvel

De knooppuntenroute Kaatsheuvel uit FietsActief nummer 5 telt 41 kilometer. Het complete artikel en de route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat je bestelt HIER IN DE WEBSHOP. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Knooppuntenroute Kaatsheuvel

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Je fietst door zandduinen, heide en – na hevige regenval – plassen.

Knooppuntenroute Kaatsheuvel

Zo is het gebeid ontstaan

Hoe dit gebied ooit is ontstaan? Poolwinden bliezen in de IJstijd zand vanuit het noorden naar Brabant, waar het in dikke lagen bleef liggen. Toen de mensen bomen gingen kappen, en hun vee op de heidevelden lieten grazen, verarmde de bodem. Hierdoor kreeg het zand vrij spel. Dorpen en akkers dreigden eronder te verdwijnen. De bewoners besloten weer bomen aan te planten, die je nu met hun kruinen boven het zand ziet uitsteken.

Knooppuntenroute Kaatsheuvel

Speelse akkers

Het stuifzandgebied wordt omringd door naald- en eikenbossen. Ten zuiden van de Loonse en Drunense Duinen fiets je door speelse akkers, met nog een paar eeuwenoude boerderijen. Je komt langs de Leemkuilen en trapt door het oud-Brabantse dorp Udenhout.

Knooppuntenroute Kaatsheuvel

Knooppuntenroute Kaatsheuvel

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.