Brompton T Line Explore Proefrit

0

In iedere editie van FietsActief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Dit is de Brompton T Line Explore titanium vouwfiets: ‘Duur speelgoed waar je veel lol mee kunt hebben’.

Brompton T Line Explore

Veel meer dan alleen maar een compacte fiets

Brompton T Line Explore

5.525 euro, dat is best veel geld voor een vouwfietsje: duur speelgoed. Maar wat kun je een lol hebben met de Brompton T Line Explore. De Brompton T Line is de vouwfiets der vouw­fietsen. Veel beter wordt het niet. Sterker nog: de T Line is veel meer dan alleen maar een compacte fiets.

Brompton T Line Explore

Veel meer dan alleen maar een compacte fiets

Op waarde schatten

Mee in de trein, de kofferbak, de kajuit: je koopt een vouwfiets alleen als je hem nodig hebt, toch? Ga je dan ruim 5.000 euro uitgeven? Nee, dat doe je alleen maar als je de kwaliteit van deze Britse Brompton op waarde weet te schatten. Op voorwaarde uiteraard dat je het je ook kunt veroorloven.

Brompton T Line Explore

Je koopt een vouwfiets alleen als je hem nodig hebt, toch?

Rijeigenschappen

Als berijder toren je boven de fiets uit. En dat is in het begin even wennen. Het is maar een klein ding, daar onder je. Zoek daarom na het afstellen (dat kun je makkelijk zelf) eerst even een lege parkeerplaats op. Ga rondjes draaien en maak jezelf eigen met het wat nerveuze karakter.

Brompton T Line Explore

De wieltjes hebben de neiging om je op het verkeerde been te zetten

Anders insturen & goed meeleunen

De wieltjes hebben de neiging om je op het verkeerde been te zetten. Een moderne e-bike met brede banden stuur je met een grote boog rustig een bocht in. Met de Brompton kan dat ook wel, maar je moet de bocht dan wel ­anders insturen en goed meeleunen. Als je dit onder de knie hebt, is fietsen op de T Line Explore great fun. Je maakt heel snel vaart, want de fiets is licht, nog geen 8 kilo, en hij stuurt licht. Dit geeft je soms het idee dat je op een BMX zit.

Brompton T Line Explore

De fiets is licht, nog geen 8 kilo, en hij stuurt ook licht

Lange kabels: op tijd schakelen

Bij het schakelen is de versnellingsnaaf de basis. Je kiest 1, 2 of 3, daarna kun je het tempo verder aanpassen met de vier tandwielen achter. Het schakelen gaat best aardig, maar door de lange kabels moet je wel op tijd beginnen. De derailleur schakel je als je doortrapt, de Sturmey Archer-versnellingsnaaf werkt alleen als je je benen stilhoudt. Dat klinkt ingewikkeld, maar het went, en dan wordt de T Line alsmaar leuker en leuker. Ben je eenmaal verknocht, dan is het money well spent.

Brompton T Line Explore

Bij het schakelen is de versnellingsnaaf de basis

Merk & model

Brompton Bicycle Ltd. is een Britse fabrikant van vouwfietsen, gevestigd nabij Londen. Het werd in 1976 opgericht door Andrew Ritchie. Die vroeg datzelfde jaar octrooi aan voor een fiets die je in drieën vouwt. Hoewel dit patent al jaren geleden is ­verlopen, vormt het nog steeds de basis van iedere Brompton-fiets. In 2022 kwam deze T Line op de markt.

Brompton T Line Explore

Het inmiddels verlopen patent uit 1976 vormt nog steeds de basis van elke Brompton

Technische details

De Brompton T Line Explore weegt slechts 7,45 kilo en is gemaakt van precision engineered titanium, met de hand gelast in een speciaal daarvoor gebouwde ­fabriek in Sheffield. De voorvork is van carbon, net als het stuur en het crankstel. Het voorblad heeft 50 tandjes, de cassette heeft vier kransjes met 11, 13, 15 en 18 tandjes. De versnellingsnaaf is van Sturmey Archer. Rechts op het stuur schakel je met de naaf, links met de derailleur. Verder aan boord Schwalbe-banden, velgremmen en kunststof spatborden. Diverse uitvoeringen, één maat.

Brompton T Line Explore

Schwalbe-banden, velgremmen en kunststof spatborden

Opvallend

Vooral in Engeland bestaan er heuse Brompton-fanclubs: zoals Brompton Mafia , de The London Brompton Club en Keep on Rolling.

Brompton T Line Explore

Vooral in Engeland bestaan er heuse Brompton-fanclubs

Plussen & ­minnen

+ slimme fiets
+ licht & exclusief
– nerveus

De Brompton T Line Explore – 12-speed kost € 5.525,-en vind je op de WEBSITE van het merk

Tekst: Menno Grootjans Foto’s: Joris Knapen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.