Zonkracht checken: doe jij dat voor je opstapt?

0

Er is genoeg om aan te denken als je gaat fietsen: eten, drinken, kleding, route, bandenspanning en zo meer. Meestal bekijk je ook wat het weer gaat doen. En de zonkracht checken, doe je dat ook?  

Zonkracht checken

De zonkracht is in het voorjaar net zo sterk als in de zomer

Zonkracht checken

We vonden het wel een interessant persbericht over de zonkracht checken dat we op de redactie binnenkregen. De zonkracht geeft de kracht van de zon aan, en noemen we ook wel UV-index. Hoe hoger de zonkracht is – zonkracht 3 of hoger – des te belangrijker je te beschermen tegen de negatieve effecten van uv-straling. Wat we vaak niet beseffen: de zonkracht is in het voorjaar net zo sterk als in de zomer. Dat heeft te maken met de stand van de zon: deze komt in de lente even hoog als in de zomer.

Temperatuur zegt niets over zonkracht

Meestal staan we in het voorjaar te springen om lekker naar buiten te gaan en even flink wat zonnestralen te pakken – helemaal na zo’n lente als dit jaar. De kans is groot dat we dan minder letten op zonbescherming omdat het ‘de eerste zonnestralen’ zijn, of het alleen nog maar lente is. Ook goed om te weten: temperatuur zegt niets over zonkracht en warmte is geen goede maat voor de zonkracht. Op een koele, zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag.

Zonkracht checken

Strategie: weren, kleren én smeren

Wat is zonkracht?

Zonkracht is een maat (getal) voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de grond op aarde bereikt. Wanneer de zon hoog staat, is de weg door de atmosfeer korter, en wordt er minder zonlicht gefilterd. De zonkracht varieert dus met de seizoenen en het moment van de dag. Dat kan risicovol zijn  omdat je dan niet in de gaten hebt dat je verbrandt. Daarom roept het Nationaal Huidfonds op om van april tot en met september dagelijks de zonkracht te checken. Dit kan via verschillende weerapps en de websites van het KNMI en het RIVM. Op deze pagina vind je een tabel met hoe lang je bij welk huidtype en bij welke zonkracht onbeschermd in de zon kunt

Weren, kleren & smeren

Is de zonkracht hoger dan 3, dan is het idee dat je je beschermt, door te gaan ‘weren, kleren en smeren’ om huidveroudering en huidkanker te voorkomen. Daar lees je meer over op deze website van het huidfonds. Helemaal op de fiets kun je de tijd vergeten en niet door hebben hoe lang je eigenlijk al in de zon aan het rijden bent, vooral als het nog relatief koel is. Zet de zonkracht checken dus op je to-do lijstje voor je van huis gaat.

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.