Giant Anytour E+ 3 e-bike Proefrit

0

In iedere editie van FietsActief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de e-bikes op een rij. Dit is de Giant Anytour E+ 3: ‘Meer dan een stadsfiets’.

Giant Anytour E+ 3

Duidelijk meer dan een stadsfiets alleen!

Giant Anytour E+ 3

De nieuwe Giant AnyTour E+ 3 is officieel een stadsfiets, maar dat zou je niet zeggen als je ziet hoe hij is uitgerust. De moderne Anytour E+ moet betrouwbaarheid combineren met rijcomfort, en ook in een landelijke omgeving kun je met deze e-bike prima uit de voeten.

Giant Anytour E+ 3

Betrouwbaar & comfortabel

Avontuurlijke onderdelen

Giant heeft wel 35 fietsen met ondersteuning in het assortiment: van stads- en trekkingfietsen tot mountainbikes, ­gravelbikes en adventure-­modellen. Naast de Anytour E+ is er nog de Anytour X E+. Dat is een adventure-model (zie hieronder: Goed om te weten). Maar ook deze gewone E+ heeft best wel een paar avontuurlijke onderdelen.

Rijeigenschappen

De zitpositie op de E+3 is sportief ontspannen. Je kunt er lekker rustig op rijden. Wil je extra vaart maken, dan kun je het stuur net iets anders afstellen en het zadel wat hoger zetten. De zadelpen is een zogeheten dropperpost: deze heeft een hydraulisch veersysteem, waarmee je met een druk op de knop je zadel hoger of lager zet. Je ziet ze vaak op mountainbikes, en ook de Anytour X E+ heeft er eentje.

Giant Anytour E+ 3

Met het hendeltje bedien je de dropperpost: indrukken en je zadelpen schuift in, nog een keer indrukken en de zadelpen schuift weer uit

Niet echt noodzakelijk..

Een dropperpost is handig als onverharde paden steil naar beneden lopen: dan kun je het zadel laten zakken en ver ­achter je fiets gaan hangen voor de balans. In de stad kan het handig zijn bij het opstappen, maar nood­zakelijk is het allerminst. Qua ondersteuning is het een heerlijk rijdende fiets. Er zijn vijf standen: Power, Sport, Active, Basic en Eco. De actieradius is circa 150 kilometer. Da’s heel netjes.

Giant Anytour E+ 3

De Giant SyncDrive Core-middenmotor (55 Nm) met vijf ondersteuningsstanden

Merk & model

Het Taiwanese Giant is de grootste fietsproducent ter wereld. In 2020 produceerde het merk wereldwijd zes miljoen fietsen. Behalve in Taiwan heeft Giant ook fabrieken in China en in Nederland. In de Benelux kent de Anytour E+-serie zes ­modellen, variërend in prijs van 3.399 euro (E+ 6) tot 5.599 euro (E+ 0). Deze Anytour E+ 3 (3.799 euro) is er in vier maten en twee kleuren.

Technische details

De Anytour E+ 3 heeft een oversized aluminium frame met aflopende bovenbuis of midden-instap. De verende voorvork is van SR Suntour. In de onderbuis zit de Giant EnergyPak 625 Wh-accu, bij het bracket de Giant SyncDrive Core-middenmotor (55 Nm) met vijf ondersteuningsstanden en een Giant RideDash EVO-display.

Bovenop de dropperpost zit een Selle Royal-zadel. Ook de stuurpen is verstelbaar en alle ­kabels lopen binnendoor vanaf de balhoofdbuis. Verder aan boord: een Nexus 8-versnellings­systeem, Gates CDC-aandrijfriemriem, Shimano BR-MT200 180/180 millimeter remschijven, en Schwalbe Marathon E Plus 50 millimeter banden.

Giant Anytour E+ 3

Zie hier de trailermount, Nexus 8-versnellings­systeem, Gates CDC-aandrijfriemriem, Shimano-remschijven, en Schwalbe Marathon-banden

Opvallend

De Anytour heeft een stel prima ontwikkelde moderne features. Zo zit de nieuwe laadpoort van de accu niet meer ter hoogte van de motor, maar op de balhoofdbuis, dan kun je er beter bij. Daarnaast heeft hij een trailermount: een in de achtervork geïntegreerd beves­tigingspunt waar je een aanhanger aan koppelt, zonder risico op beschadiging van het frame of de achteras.

Goed om te weten

Naast de Anytour E+ is er ook de Anytour X E+. Die heeft hetzelfde frame, maar is qua specificaties en onderdelen beter geschikt voor onverharde wegen. De Anytour X E+ heeft een SyncDrive Pro- of Sport-motor, met een EnergyPak Smart-batterij van 625 tot 800 Wh. De 100 millimeter verende voorvork en 57 millimeter offroad-banden filteren de bulten weg.

Giant Anytour E+ 3

Wie of wat ga jij achterop nemen?

Plussen & ­minnen

+ allround
+ up-to-date e-bike
– dropperpost voor stads e-bike wat overdreven

De Giant Anytour E+ 3 kost € 3.799,- en vind je op de WEBSITE van het merk

Tekst: Meno Grootjans Beeld: Dennis Stratmann

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.