Knooppuntenroute Wijchen – 58 km door het geliefde Land van Maas en Waal

0

Het Land van Maas en Waal is altijd al geliefd geweest. Eerst bij de Romeinen, later bij de schatrijke heren, baronnen en prinsessen. Rond Wijchen fiets je langs lekker veel kastelen en oude torens.

Knooppuntenroute Wijchen

Knooppuntenroute Wijchen

De knooppuntenroute Wijchen uit FietsActief nummer 4 telt 58 kilometer. Het complete artikel en de route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat je bestelt HIER IN DE WEBSHOP. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Knooppuntenroute Wijchen

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Boudewijn de Groot bezong Het Land van Maas en Waal eind jaren zestig. Het gebied ligt tussen twee rivieren, ten westen van de stad Nijmegen. Tijdens de late Middeleeuwen kampte het westen vaak met overstromingen. In het oosten, waar deze fietsroute doorheen voert, vestigden zich de keizers en geestelijken en later de heren, die ‘heerlijkheden’ vormden; stukken land met eigen rechten en belastingen. Hun opvolgers bouwden versterkingen en kastelen – waarvan er een paar fraai zijn hersteld.

Knooppuntenroute Wijchen

Slingeren door de polders

Je fietst door een cultuurlandschap met charmante boerderijen, burchten, ruïnes, kerk­torens, molens en land­goederen. De Waal krijgt tegenwoordig weer meer de ruimte. Trappend over de dijk kijk je uit over een nat natuurlandschap, waar konikpaarden grazen en bevers leven. Hier en daar liggen wielen; meertjes ontstaan na een dijkdoorbraak. Na Beuningen, met een kasteelruïne, slinger je weer door de polders. Op de route liggen genoeg fijne lunchplekken. Wil je, net als de heren en jonkvrouwen, een beetje deftig doen? Drink dan een glas bubbels bij Slot Doddendael, met een eigen wijngaard.

Knooppuntenroute Wijchen

Knooppuntenroute Wijchen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.