Fijne fietsroute vanaf landgoed De Slotplaats bij Bakkeveen

0

Het eeuwenoude landgoed De Slotplaats is leuk voor een boswandeling langs statige beukenlanen en verlaten vennen. Maar dit is ook een super startpunt voor een fijne fietsroute langs nog meer mooie natuur in het grensgebied van Drenthe en Friesland. Mét fijn restaurant: De Slotplaats!

De Slotplaats is nu een fijn duurzaam restaurant

Landgoed en restaurant De Slotplaats

Landgoed De Slotplaats werd in de 17e eeuw aangelegd. De familie Aylva bouwde er het Blauwhuis, het oorspronkelijke ‘slot’. Dat is afgebroken, maar de bijbehorende boerderij staat er nog steeds. Een prachtig plekje, waar je nog steeds iets van de grandeur van het slot proeft. Je vindt er nu restaurant De Slotplaats. Hier koken ze volgens de principes van ‘Dutch Cuisine’. Met smaakvolle producten van Nederlandse bodem worden verrassende gerechten bereid die minder belastend zijn voor het milieu. Ze werken met verse, biologische ingrediënten en van lokale boeren en leveranciers en zelfs van het landgoed zelf .

Op het landgoed vind je eeuwenoude beuken

Wandelen over landgoed De Slotplaats

Het landgoed is eigendom van Natuurmonumenten. Neem hier zeker de tijd voor een wandeling! De route Boswandeling De Slotplaats in Bakkeveen (5,84 km) laat je alle mooie plekjes van het landgoed zien. Is je dat te lang in combinatie met een fietsroute, dan is er ook de korte Wandelroute Pronkrondje De Slotplaats in Bakkeveen (1,2 km). Jonkheer Burmania plantte de eerste bomen van het landgoed al in 1730. Overal kom je langs reusachtige beuken – de dikste beuk is wel 250 jaar oud. In de boomgaard rondom het landhuis vind je oude appel- en perenrassen. Met wat geluk zie je reeën en roofvogels zoals de havik en hoor je de grote bonte specht tikken.

Misschien spot je wel een ree tijdens je wandeling!

Fietsroute vanaf Slotplaats Bakkeveen

Het landgoed is het startpunt van de Historische fietsroute door Friesland en Drenthe van Natuurmonumenten (51 km). Je trapt langs historische gebouwen en bijzondere natuur. Zo ontdek je het Fochteloërveen, een goed bewaard hoogveengebied dat voornamelijk bestaat uit veenmossen. Stap hier zeker even af bij de vogelkijkhut! Het Fochteloërveen is het domein van kraanvogels en wel drie soorten slangen. Zij gedijen goed in in de natte, barre en voedselarme omstandigheden waar de veenkoloniën in uitblinken. Ook in het Norger Esdorpenlandschap lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Hier fiets je dan weer langs Saksische boerderijen en hooggelegen essen die vanaf het voorjaar vol staan met korenbloemen en klaprozen.

Boswachter Hanneke Wijnja: “Wanneer ik op landgoed De Slotplaats tussen de eeuwenoude beuken loop, kom ik altijd langs de Burmaniazuil. Vroeger stond bovenop de zuil een loden haan. Volgens de legende zou de zuil kantelen als de haan kraait en zou er een baby klaarliggen voor een liefdevol stel. Onlangs hebben we een nieuwe haan boven op de zuil geplaatst. Houd tijdens je bezoek dus je oren gespitst op gekraai!”

Beeld: Hanneke Wijnja / Natuurmonumenten

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.