Speciale fietsroutes voor Kastelen- en Abdijenjaar in het Brugse Ommeland

0

In het Brugse Ommeland vind je meer dan 100 kastelen en 8 abdijen. In 2024 wordt dit unieke erfgoed in de kijker gezet tijdens het Kastelen- en Abdijenjaar. Neem een kijkje over kloostermuren en achter kasteelpoorten die normaal gesloten zijn. Én er zijn speciale fietsroutes uitgezet!

Kasteel Tudor aan het Rondje Kasteelbossen

Fietsen langs erfgoed rond Brugge en Damme

Special voor het themajaar zijn er in het Brugse Ommeland ‘suggestielusjes’ uitgestippeld langs de mooiste erfgoedplekken in de regio: extra fietsroutes dus. De Kastelen- en abdijenroute regio Brugge-Zuienkerke-Lissewege-Damme neemt je mee langs een paar pareltjes ten noorden van Brugge. Blikvangers zijn bijvoorbeeld de kastelen van Ryckevelde, Rooigem, Moerkerke, de abdijschuur van Ter Doest en de kerktorens van Damme en Lissewege. Ontdek de zomer pop-up Fayard op het gelijknamige kasteeldomein en pluk een boeketje bloemen in de kasteeltuin van Rooigem bij Innengaard. 

Kasteel d’Aertrycke bij Torhout: geen verkeerd optrekje

Zomerbar en brunchen bij een kasteel

De Kastelen- en abdijenroute regio Brugge-Oostkamp-Zedelgem laat je kennismaken met de kastelen en herenhuizen rond Oostkamp en Zedelgem. Allemaal opgetrokken als ‘huys van plaisance’ of ‘speelhuizen’: zomerverblijven van de Brugse adel. Je ziet Kasteel Ter Loo, Hoogveld, het prachtige kasteel Pecsteen, en kasteeldomein Lakenbossen. Hier kun je ook iets drinken in de zomerbar van Sensi. De Kastelen- en abdijenroute regio Gistel-Ichtegem-Oudenburg start in Gistel, vlakbij de bekende abdij Ten Putte. Maar er liggen ook prachtige kastelen verscholen bij Gistel, zoals Kasteel Montjoie, Le Bon Vouloir en Ter Waere. In Ichtegem kun je op zondag een brunch inlassen bij het Kasteel van Eernegem.

De kastelen worden vaak omgeven door prachtige parken

Fietsroute door de Kasteelbossen bij Brugge

Het Rondje Kasteelbossen neemt je mee door de uitgestrekte bossen ten zuidwesten van Brugge. In de Kasteelbossen spot je telkens weer prachtige kastelen, omringd door prachtige bossen. Dit fietslusje verkent Kasteel Tudor, Beisbroek, Tillegem en Forreist. Daarnaast fiets je ook langs de Priorij van Bethanië en de Abdij van Zevenkerken. Met 26,4 km is dit een iets kortere route, wat je de tijd geeft om even stil te staan bij iedere plek. Enkele leuke restaurantjes en bistro’s in de schaduw van een kasteel of abdij zorgen voor de nodige versterking onderweg. Of breng je picknick mee en installeer je op een van de vele picknickbanken met prachtig uitzicht over de omgeving!

Genieten van cultuur en natuur met de kasteelfietsroutes

Meer informatie over dit bijzondere themajaar lees je hier: https://www.brugseommeland.be/nl/doen/kastelen-abdijen

Foto’s: Jan D’Hondt Ateljé D

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.