Lifehacks voor fietsen: frisse fietsschoenen

0

Een lifehack is zo’n slimmigheidje waarvan je denkt: oh ja, wat hándig! Simple oplossingen of ingrepen die je leven makkelijker maken. Natuurlijk zijn er ook lifehacks voor fietsen: fietshacks. Deze keer: tips voor frisse fietsschoenen.

Lifehacks voor fietsen

Soms is even lekker laten luchten niet genoeg om je fietsschoenen lekker fris te houden

Lifehacks voor fietsen: frisse fietsschoenen

Bijna iedereen kent het wel: dat je schoenen niet meer al te fris ruiken na een dagje toeren, laat staan na meerdere dagen fietsen – helemaal bij warm weer. Gelukkig kun je dit met verschillende hacks oplossen.

  • Uiteraard is wondermiddel natrium bicarbonaat de grote helper. Vul de tenen van oude sokken met twee eetlepels bicarbonaat, knoop dicht en stop een nachtje in je schoenen.
  • Preventief werkt een regelmatig voetbad met 4 eetlepels bicarbonaat tegen vermoeide en stinkende voeten. Het middel verwijdert zweet en plakkerige stofresten tussen je tenen, maakt je voeten zo dus goed schoon en vrij van bacteriën (zie hieronder: Wist je dat..?)
  • Wat ook kan werken: koffiepads, theezakjes, rijst of kattenbakvulling een nachtje in je schoenen stoppen. Ook deze middelen absorberen het vocht en halen de zweetgeur uit je schoenen. Ze hebben echter een minder reinigende werking dan bicarbonaat.
  • Stop je fietsschoenen een nachtje in de vriezer. De kou doodt de bacteriën en schimmels die de zweetgeur veroorzaken.
  • Was je synthetische fietsschoenen op lage temperatuur, eventueel in een kussensloop, in de wasmachine. Schoenen van leer, suède of nubuck kunnen niet in de wasmachine.

Wist je dat..?
Stinkende schoenen ontstaan door zweetvoeten. De bacteriën van je zweet gaan in je schoenen zitten en die zorgen ervoor dat er uiteindelijk een vieze geur uit je schoenen komt. Helaas kunt je zweetvoeten niet altijd voorkomen, vooral niet bij fietsen in warm weer. Naast deze hacks toepassen, helpt het ook als je schoenen groot en breed (!) genoeg zijn, dan heb je meer ventilatie. Goed passende schoenen voorkomen sowieso veel voetklachten overigens!

Lees ook: Lifehacks voor fietsen – nagellak & je frame

Jouw fietshack in deze rubriek? Mail ons!
Jij hebt vast ook nog wel een leuke, gekke en/of simpele fietshack. We horen het graag!
Mail al je handigheidjes naar redactie@fietsactief.nl en we plaatsen ze in deze rubriek.

Terrasje? Handig zo’n schoenluchtplaats!

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.