Zo doe je dat: derailleur stellen

0

Een fiets met een achterderailleur ratelt nog weleens bij het schakelen. Hoe kun je dat eenvoudig verhelpen? Derailleur stellen.

Zo doe je dat: derailleur stellen

Moeilijkheidsgraad Eenvoudig
Nodig Inbussleutel 2 millimeter, spuitbusje olie

Extra tip
• Check je ketting. Een te droge ketting ratelt namelijk ook. Een wolkje olie doet wonderen. Dat kun je ook gebruiken om de grote stelschroef soepeler te laten draaien.

Stap 1: binnen & buiten

Een derailleur beweegt naar binnen en buiten, van het kleinste kransje – de 11 – naar het grootste kansje – de 32. De afstand die de derailleur maakt is gelijk aan de breedte van de cassette. In dit geval is dat 14,5 centimeter.

Stap 2: kabelspanning

Om de derailleur helemaal goed te laten schakelen, moet je de kabelspanning van de derailleur afstellen. Simpel gezegd zal de derailleur bij een te hoge kabelspanning minder goed naar een zwaarder verzet schakelen. Is de kabelspanning echter te laag, dan schakelt de derailleur minder goed naar een lichter verzet.

Stap 3: stelschroef

Je kunt de kabel op spanning zetten door aan de stelschroef bij de versteller aan het stuur te draaien. Doe dit als de ketting op de 11 ligt – dan is de spanning van de achterderailleur. Door de schroef uit te draaien (rechtsom) komt er meer spanning op de kabel. En zal de derailleur makkelijker van het ene tandwiel naar het volgende tandwiel overspringen.

Stap 4: in toom houden

Om de derailleur ‘in toom’ te houden zodat de ketting niet verder komt dan ofwel de 11 ofwel de 32, zijn er twee stelschroeven. Boven en onder. De twee schroefjes vind je op het gedeelte van de derailleur dat vastzit aan de fiets. Met de bovenste stel je de zwaarste stand (de 11) af, met de onderste de lichtste (de 32). Dit gebeurt door de stelschroef in te draaien totdat deze de kooi raakt.

Stap 5: indraaien

Indraaien doe je bij deze Shimano XT 10-speed derailleur met een dunne 2 millimeter inbus­sleutel. Die past heel netjes in het schroefje. Je schakelt de ketting op de 11, draait de schroef aan en klaar. Zo doe je dat ook bij de 32 – maar dan de andere schroef. Even checken en dan moet het goed gaan!

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.