Knooppuntenroute Enkhuizen – 58 km prachtige stadjes, historie en natuur

0

Ooit was het IJsselmeer een zee. De prachtige stadjes Enkhuizen en Medemblik vertellen het verhaal van de strijd tegen het water en tonen ook de rijkdom die de visserij en handel brachten. 

Knooppuntenroute Enkhuizen

Knooppuntenroute Enkhuizen

De knooppuntenroute Enkhuizen uit FietsActief nummer 2/3 telt 58 kilometer. Het complete artikel en de route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat je bestelt HIER IN DE WEBSHOP. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Knooppuntenroute Enkhuizen

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Na de bouw van de Afsluitdijk, die van 1927 tot 1932 duurde, hield de Zuiderzee op te bestaan. De bewoners waren de vele overstromingen, met desastreuze gevolgen, meer dan zat. Nu ligt hier het IJsselmeer – een stuk kalmer, al kan het bij storm nog altijd onstuimig zijn.

Knooppuntenroute Enkhuizen

Schathemeltjerijke regio

Al fietsend langs de oevers in Noord-Holland zie je volop herinneringen aan de Zuiderzee. Zo werd Enkhuizen in de zeventiende eeuw schat­hemeltjerijk door de haringvangst en handel. De stad vertegenwoordigde zowel de VOC als de West-Indische Compagnie.

Knooppuntenroute Enkhuizen

Stad en natuur

Alleen al de stadspoort, de Drommedaris, straalt allure uit. In de historische binnenstad fiets je langs sierlijke pak­huizen, waaronder het Peperhuis. Over de dijk slingert een fietspad naar Medemblik, de kleinste en oudste stad van de regio West-Friesland, met diverse musea. Ontdek bijvoorbeeld het bakkersambacht in De Oude Bakkerij, of bewonder de archeologische vondsten in het Historisch Museum. Vanaf het oude tramstation gaat een stoomtram naar Hoorn. In de polder fiets je door het langgerekte natuurgebied De Weelen, met plassen die zijn ontstaan na een dijkdoorbraak.

Knooppuntenroute Enkhuizen

Knooppuntenroute Enkhuizen

Knooppuntenroute Enkhuizen

Tekst & foto’s: Jessica de Korte

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.