Wandelen, fietsen én lekker eten in de Ardèche: Bistrots de Pays

0

Lokaal en lekker eten in de Ardèche doe je bij Bistrots de Pays, landelijke bistrootjes die de streekkeuken in ere houden. Er zijn nieuwe Bistrots de Pays te ontdekken, die je ook nog eens heel leuk kunt combineren met wandelen & fietsen. Allons-y!

Lekker fris en typisch Frans: Le Comptoir de Payzac

Lokale smaken bij Bistrots de Pays

In de bergstreek de Cevennen in de Zuid Franse Ardèche werden onlangs drie nieuwe Bistrots de Pays geopend: ontmoetingsplek, bar, kruidenierswinkel en restaurant in één. Gemene deler: ze werken alleen met lokale producten. Het zijn leuke landelijke adresjes die uitnodigen om vanuit de dorpen ook de prachtige natuur mee te pikken. We tippen je twee wandelingen en een fietstocht, door kastanjebossen, wijn- en olijfgaarden. Typisch voor de streek, net als al dat lekkers wat straks op je staat te wachten bij terugkomst!

Le Comptoir de Payzac

Toen de bakker en het laatste cafeetje van het dorp hun deuren sloten, besloten Julie en Victorin een Bistrot de Pays te openen om nieuw leven in het dorp te brengen: Le Comptoir de Payzac. Je kunt hier niet alleen heerlijk eten, maar ook brood halen, een bakje koffie drinken of een potje jeux de boules spelen. Zowel de bewoners van het dorp (en ver daarbuiten) komen er graag. Een leuke uitvalsbasis voor een makkelijke wandeling van een uur langs bijzonder gevormde zandsteenrotsen. In het gebied zijn diverse afdrukken van dinosaurussen gevonden. Tip: het huis van Mr. Grancier met 500 voetafdrukken van dinosaurussen van ruim 220 miljoen jaar oud! Download hier de wandeling. Je kunt hier ook leuk fietsen, over de route Saveurs cévenols, die start bij een andere mooie nieuwe Bistrot de Pays! Hier lees je er meer over.

De kleine dorpjes in de Cevennen liggen prachtig in het groen

Streekproducten in een oude distilleerderij

Eenentwintig jaar na de sluiting van het café en de distilleerderij van zijn grootouders heropende Emmanuel Cédat de zaak in het kleine dorpje Ribes, waarmee hij de stress van het stadsleven inruilde voor de rust van het platteland en zich kon richten op zijn passie voor koken. La Cueille is het hele jaar door geopend en is met zorg gerestaureerd als bar, restaurant en winkel. Het is zelfs mogelijk om er yogalessen te volgen, fijn om je spieren weer eens anders te gebruiken en tot rust te komen. Neem de tijd voor je ontdekking van het gebied en maak een wandeling door de wijn- en olijfboomgaarden (6,6 km). Download hier de wandeling.

La Cueille heeft een heerlijk overdekt terras – hier wordt geregeld yoga gegeven

Met de trein naar Zuid-Frankrijk

Lekker duurzaam en ontspannen: neem de hogesnelheidstrein naar Zuid-Frankrijk! In Valence vind je een TGV-station, hiervandaan ben je zo in de Ardèche. Je hebt alleen een overstap in Brussel, niet in Parijs – je hoeft dus niet met de metro de stad door, dat scheelt! Huur vanaf het TGV-station een elektrische auto (dat kan meteen via de site van de Franse spoorwegen) of stap gewoon meteen op je fiets of e-bike. Tip: Valence ligt aan de Rhône, hier pik je de leuke fietsroute de ViaRhôna op! Kijk voor meer info op de site van NS Internationaal. Bagagevervoer regel je via La Malle Postale, hier kun je ook vervoer voor jezelf en je fietsen organiseren naar je volgende bestemming of naar een handig station. Een interactieve fietskaart om je vakantie te plannen vind je hier.

Meer info over de Ardèche: www.ardeche-guide.com

Beeld: Ph.Fournier, M.Brioude-OTCevennes

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.