Vier 80 jaar D-Day met een fatbike tocht op Omaha Beach

0

In 2024 is het 80 jaar geleden dat D-Day en de Slag om Normandië plaatsvonden: een historische gebeurtenis en een gedenkwaardig moment om vrede, vrijheid en verzoening te vieren. Een mooie aanleiding om een bezoek te brengen aan Normandië en een fatbike tocht te maken over Omaha Beach.

Zie je je al gaan?

Vier het mee: 80 jaar D-Day

Op 6 juni 1944 en tijdens de lange zomer die volgde, trokken soldaten van over de hele wereld in Normandië ten strijde om het nazisme te verslaan en de vrijheid te heroveren. Elk jaar rond 6 juni allerlei evenementen georganiseerd, maar om de 5 jaar zijn er telkens net wat meer activiteiten. Op het programma staan onder andere internationale herdenkingen in aanwezigheid van staatslieden uit allerlei landen, maar er zijn ook enorme vuurwerkfestijnen, concerten, droppings en bevrijdingsfeesten. Een mooie manier om hulde te brengen aan de veteranen uit Amerika, Groot-Brittannië, Canada, België, Denemarken, Nederland, Noorwegen, Polen, Australië en Frankrijk.

Zo ziet dat er dus uit: fatbiken op Omaha Beach

D-Day Festival Normandië

Het D-Day Festival Normandië speelt zich af langs alle invasiestranden, van de Pegasusbrug tot aan Sainte-
Mère-Eglise, inclusief Ouistreham, Arromanches, la Pointe du Hoc en natuurlijk rond de vijf strategische punten: Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach. Op vrijdag 31 mei vindt bijvoorbeeld een bijzondere show plaats met 2.500 drones die tegelijk op zullen stijgen vanaf de vijf landingsstranden. Een spectaculaire geluid- en lichtshow van ongeveer 30 minuten zal de hemel vullen. Het festival is nog volop in voorbereiding, kijk voor updates regelmatig op de website van het D-Day festival.

Dankzij de dikke banden kun je met gemak over het strand fietsen

Fatbiken op Omaha Beach

Een bijzondere activiteit die niet is voorbehouden aan het festival, maar dit jaar extra bijzonder: fatbiken over het zandstrand van Omaha Beach. Dit strand is van grote historische betekenis. Het indrukwekkende monument Les Braves is een passend eerbetoon aan de strijd op leven en dood die hier is geleverd. Vandaag de dag is Omaha Beach een ideale plek voor watersport en andere sportieve activiteiten. Ga fietsen op het strand met een stoere fatbike, een fiets met extra dikke banden zodat je over het zand kunt rijden. Natuurlijk met hier en daar een stop en een bezoek aan een bunker. Gids Laurent weet je de mooiste verhalen te vertellen, bewoners uit de regio hebben hem allerlei getuigenissen toevertrouwd. Een heel bijzondere manier om de bevrijding te vieren. Meer fietstips in Normandië vind je HIER.

Beeld: Thib’sProd-LumièresMarinesProd

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.