Impressionisme bestaat 150 jaar: fiets door het Giverny van Monet

0

Zin om vast een leuk fietsuitstapje te plannen voor het voorjaar? Denk eens aan Giverny in Normandië, waar je een mooie fiets tocht kunt maken langs het huis en de tuinen van Monet.  En dit jaar wordt de 150e verjaardag van het impressionisme gevierd!

Niet alleen in de tuinen van Monet zie je veel bloemen, heel Giverny staat in het voorjaar in bloei

E-bike tocht door Giverny

Onder de noemer Normandië Beleven kun je op de website van de regio Normandië kiezen uit bijzondere belevenissen. Zo leer je Normandië op een andere manier leren kennen: door de Normandiërs zelf te ontmoeten en door deel te nemen aan activiteiten rondom de schilderkunst bijvoorbeeld.

De fietstocht door Giverny is een mooie balans tussen ontspanning en cultuur, onder leiding van gids Chloé. Je fietst op een elektrische fiets vanaf het treinstation Vernon-Giverny met een gids langs belangrijke plekken door het Seinedal, een landschap met traditionele dorpen en monumenten dat zoveel kunstenaars inspireerde. Een bezoek aan de tuinen en het huis van Monet hoort daar natuurlijk bij. De dag wordt afgesloten met een diner en overnachting in een charmant driesterrenhotel in Giverny. Meer weten over fietsen in Normandië? Kijk HIER.

De tuinen van Monet zijn een feestje in het voorjaar met al die bloeiende tulpen

Impressionisme bestaat 150 jaar

Houd je van kunst dan zit je goed in Normandië dit jaar. In 2024 bestaat het impressionisme 150 jaar en dat wordt gevierd! In Normandië en het Ile de France staan allerlei verrassende exposities en evenementen op het programma, met ook aandacht voor hedendaagse kunst. Zo kun je in Giverney een bezoekje brengen aan de expo L’impressionnisme et la mer, van 29 maart tot 30 juni in het Musée des Impressionnismes Giverny.  Kijk voor informatie op Normandië Toerisme en Festival Normandie Impressionniste. Het festival duurt van 22 maart tot 22 september.

Echt Normandië: vakwerkhuizen – en die zie je ook in en rond Giverny!

Wist je dat: Monet als naamgever van het impressionisme

Hét werk waar het impressionisme naar vernoemd is, werd door Claude Monet op een nevelige ochtend geschilderd in de haven van Le Havre. Hij zette zich samen met een groep kunstenaars af tegen de “klassieke” academie. Ze mochten niet exposeren in de Salon de Paris en besloten daarom samen te exposeren in een atelier. Er was veel kritiek op deze tentoonstelling. Een criticus schreef over het doek Impression, soleil levant van Monet. Zo namen de kunstschilders als een geuzennaam deze titel over voor een nieuwe beweging: het impressionisme.

Beeld: Expérience Normande, Marie-Anaïs Thierry

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.