Fietsroutes Europa Spanje: in het spoor van El Cid

0

Europa telt eindeloos veel mooie fietsroutes. Ter inspiratie laten we in elke FietsActief een fietser aan het woord over een gereden route. Zo reed Bart Linssen in Spanje in het spoor van El Cid, een middeleeuwse ridder die zich een weg van Burgos naar Valencia vocht. Denk mysterieuze landschappen, burchten op bergtoppen en volop Moorse architectuur.

Fietsroutes Europa Spanje

Fietsroutes Europa Spanje
De route: In het spoor van El Cid

De tocht voert van Burgos naar Valencia, door de stille en dunbevolkte binnenlanden van Spanje. Onderweg kom je door Castilië, Guadelajara, Aragón, Maestrazgo en Castellón, waar El Cid veldtochten ondernam tegen de Moorse overheersers. Bergketens worden afwisseld met hoogvlakten, bosrijke hellingen, vruchtbare valleien en ruige rotspartijen.

Fietsroutes in Europa

Bart Linssen fietste in het spoor van El Cid

Dit is een voorproefje van het complete artikel in FietsActief 8/9. Helemaal lezen?
Bestel het nummer HIER IN DE WEBSHOP. Verzending is gratis binnen Nederland.

Fietsroutes Europa Spanje
Het routemateriaal

Bart gebruikte het boekje In het Spoor van El Cid van Clemens Sweerman. De route die wordt beschreven, is net wat korter dan de traditionele Camino del Cid. “De beschrijvingen zijn handig, dan weet je wat je onderweg gaat zien, net als de hoogtemeters. Ook staan er interessante plaatsjes in die net van de route liggen.”

Waarom is deze route een aanrader?

Bart: “Het is een geweldige route als je van historie houdt. El Cid werd ook wel ‘de Morendoder’ genoemd. Hij vocht tegen de Moren, maar ook tegen de christenen; wat dat betreft was hij best opportunistisch. “Je fietst dezelfde route als zijn veldtocht van Burgos naar Valencia. Onderweg is er een mooie combinatie van architectuur; die van de Moren is heel sierlijk, met veel mozaïek, die van de christenen praktischer – denk aan statige burchten.

‘Ik waardeerde vooral de rust’

Er staan standbeelden van El Cid in Burgos en Valencia. Je fietst door zijn geboorteplaats Vivar, maar ziet ook de plek waar zijn vrouw is begraven, en zelfs zijn paard. Ook kun je de kastelen bezoeken waar hij uitrustte. “Ik ben een echte geschiedenisfreak, maar houd ook enorm van de natuur. Je fietst door hoge bergketens, Grand Canyon-achtige valleien en bossen. Ik waardeerde vooral de rust. De enkele automobilisten die je tegenkomt, houden voldoende afstand; ze respecteren je. En dan is er nog het Spaanse eten ’s avonds, lekkere tapas.”

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.