Fiets eens langs het voormalig Weeshuis in Gouda, WSHS

0

Een prachtige uitvalsbasis voor een paar dagen fietsen in en rond Gouda: het Weeshuis. Een van de mooiste gebouwen van de stad, met de romantische binnentuin, rode luiken en een iconisch poortje. Ook heel sfeervol in de winter!

Eeuwenoud weeshuis, de parel van Gouda

Het Weeshuis is een historisch plekje: al in 1599 werd het Aalmoezeniersweeshuis in gebruik genomen. De rijkere wezen van Gouda gingen naar het Heilige Geestweeshuis, de armeren konden terecht bij het Aalmoezeniersweeshuis. Het werd gerund door een aantal pittige vrouwen. Later werd het pand samengevoegd met de naastgelegen Jeruzalemkapel tot het Weeshuis zoals we dat nu kennen. In 1973 werd een deel van het pand in gebruik genomen als bibliotheek, nu vind je er een chique hotel-restaurant onder de naam WSHS. 

Sfeerproeven in restaurant en coffeebar

Alle kamers & suites hebben dan ook een heel eigen karakter, waar de historie van het pand prachtig zichtbaar is gebleven. Blijf je niet slapen, maar wil je wel even sfeer komen proeven, dan kun je terecht in fine dining restaurant LIZZ* en Coffee & Cocktailbar COCO.

Niet te missen: Museum Gouda

Ook zeker even meepikken: Museum Gouda, dé schatkamer van Gouda, pal naast het hotel. Het Museum toont topstukken van de belangrijkste aardewerkfabrieken in Gouda, van jugendstil tot Amsterdamse school, van klassiek tot modern. Ook de technieken, het bakproces en uitgebreide achtergronden van het ambacht worden hier tentoongesteld.

 

Fietsroute langs herbestemd erfgoed

Meer bijzondere historische panden in een nieuwe rol ontdek je met de fietsroute Het herbestemde erfgoed, door Schoonhoven en Gouda (50km). De route start in Schoonhoven, waar je de rijke zilvergeschiedenis ontdekt. Via het kronkelende riviertje de Vlist fiets je naar Haastrecht en Gouda. In historisch Gouda maak je kennis met vele interessante herbestemde gebouwen. Je komt langs WSHS, maar je ziet ook een oude elektriciteitsfabriek. Via de groene polders van de Krimpenerwaard fiets je weer terug naar Schoonhoven.

 

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.