Knooppuntenroute Harlingen – 65 km weidsheid, erfgoed en Friese Elfsteden

0

Met de knooppuntenroute Harlingen kom je niet alleen langs speelse weilanden, dorpen en de Waddenzee, maar ook langs het Eise Eisinga planetarium – sinds kort Unesco Werelderfgoed. Een uniek aangezicht: in een huiskamer hangt een enorm astronomisch uurwerk dat de positie van de planeten toont.

Knooppuntenroute Harlingen

De knooppuntenroute Harlingen uit FietsActief nummer 8/9 telt 65 kilometer. Het complete artikel en de route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat je bestelt HIER IN DE WEBSHOP. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Knooppuntenroute Harlingen

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Wolfabrikant Eise Eisinga bouwde eind achttiende eeuw een planetarium in zijn woonkamer. Op ieder moment van de dag kun je de stand van de aarde, maan, zon en de planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zien. Het is het oudste, nog werkende, mechanische model van het zonnestelsel ter wereld. Unesco riep het planetarium recent uit tot de dertiende Werelderfgoed-site van het Koninkrijk der Nederlanden. Een ideale plek om af te stappen.

Knooppuntenroute Harlingen

Friese Elfsteden

Franeker is één van de Friese Elfsteden waar je tijdens deze route doorheen fietst. Je komt ook door Harlingen en Bolsward. Denk aan: smalle straatjes, grachten, monumentale panden, en zeker geen tekort aan gezellige restaurants en cafeetjes. Tussen de schitterende plaatsen fiets je door weilanden, waar overal water stroomt. De kerken kondigen dorpen aan. Vanaf Makkum fiets je langs het IJsselmeer en de Waddenzee, die ook op de Werelderfgoedlijst staat. Al met al een route die meer dan de moeite waard is!

Knooppuntenroute Harlingen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.