Duurzaam en dichtbij: trein-fietsvakantie naar de 9 steden in Nedersaksen

0

Op vier uur treinafstand vanaf Amsterdam ligt Hannover, een mooie bestemming voor een citytrip. Op de fiets pik je hier gemakkelijk ook de andere 9 historische steden van Nedersaksen mee én de natuur van de Harz, Lüneburger Heide en het Weserbergland. Leuk voor een duurzame trip net over de grens!

Het Neues Rathaus in Hannover. Bovenin een panoramaplatform met schitterend uitzicht

De 9 steden: stuk voor stuk bijzonder én duurzaam

Braunschweig, Celle, Einbeck, Göttingen, Goslar, Hameln, Hildesheim en Wolfenbüttel vormen samen met Hannover ‘de negen steden’ van Nedersaksen. Ze zetten volop in op groen, duurzaam en milieuvriendelijk vakantievieren om de ecologische voetdruk waar mogelijk te beperken. Een fietssnelweg, fairtrade en klimaatvriendelijk winkelen, de eerste duurzame stad van Noord-Duitsland, een e-bike huren het water op per vlot, kano of raft – het kan allemaal.

Hannover Maschsee (c) HMTG Lars Gerhardts

Hannover in vier uur

Hannover is een stop op de IC-route van Amsterdam naar Berlijn en is in vier uur treinen te bereiken. Dit is een van de groenste steden van Duitsland, met de Maschsee en het stadsbos Eilenriede in het stadscentrum. Verken per fiets of e-bike de 1000 kilometer aan fietspaden. Hannover heeft vlotte treinverbindingen naar de andere steden, van een half uur (Hildesheim, Celle en Hameln per S-Bahn) tot een uur (Goslar per Harz Express).

Cultuurstad Braunschweig: fairtrade gemeente

Braunschweig Bürgerpark Oker (c) Braunschweig Stadtmarketing / Daniel Möller

Cultuurstad Braunschweig ligt ruim 30 minuten treinen verderop. Deze officiële fairtrade gemeente laat zich verkennen vanaf het water met een vlot of per kano op de rivier de Oker. Fietsen kan ook. De groene ring van Braunschweig is gemaakt voor lokale recreatie, met een geïntegreerd voet- en fietspad.

Aller-Radweg tussen Weser en Elbe

Maak ook zeker een rondje op de 285 kilometer lange Aller-Radweg tussen de Weser en de Elbe. Vakwerkstad Celle voert het TourCert-keurmerk voor duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen en is de eerste duurzame stad in Noord-Duitsland. De plaats is verbonden met de Heidschnuckenweg, het wandelpad dat wandelaars meeneemt over Lüneburger Heide.

Göttingen (c) Göttingen Tourismus und Marketing / Lars Gerhardts

Duitse fietssnelweg

Vlakbij Einbeck ligt Göttingen, een levendige universiteitsstad met de eerste fietssnelweg van het land, die vier kilometer lang door de stad loopt. Klimaatvriendelijk winkelen wordt er gestimuleerd met de Göttinger Klimakarte en een tour over de stadsmuur richting de historische binnenstad is altijd een goed idee. Het UNESCO-Werelderfgoed in de stad en omgeving ontdek je met een begeleide fietstocht of e-mountainbike route vanuit het OutdoorCenter Harz. Maak zeker een tochtje door de Oberharzer Wasserwirtschaft, een waternetwerk met vijvers, sloten en waterlopen.

Naar de markt in Hildesheim

Markt in Hildesheim © Hildesheim Marketing GmbH / Dagmar Schwelle

Al wandelend en per kano ontdek je fairtrade en UNESCO-Werelderfgoedstad Hildesheim het best. Leuk hier is een begeleide stadsrit van zo’n drie uur, om te leren over de geschiedenis van de stad en de Innerste-rivier, Steuerwald en domein Marienburg te verkennen. Wie de smaak te pakken heeft, stapt op de pedalen voor 460 kilometer fietsplezier in de omgeving om te genieten van streekproducten met het HI-logo. In deze officiële fairtradestad wordt eerlijke en regionale handel gestimuleerd.

Hamelen en het Weserbergland

Rattenvangerstad Hamelen, in het Weserbergland langs de Duitse Sprookjesroute, staat ook bekend als de dichtst beboste stad van Noord-Duitsland. Ga hier per e-bike op zoek naar de magie van het verhaal. In Wolfenbüttel kun je op de fiets helemaal tot in Braunschweig in de voetsporen van de Duitse schrijver Lessing treden. Lessings route van Wolfenbüttel naar Braunschweig en terug zorgt voor een mix van bewegen en cultuur. Autostadt in Wolfsburg is partner van het negen steden samenwerkingsverband en eenvoudig te bereiken per trein vanuit Braunschweig of per e-bike via de Aller-Radweg die ook Celle aandoet. De bekroonde tentoonstelling ‘LEVEL GREEN – The Idea of Sustainability’ geeft hier een goed beeld van de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering.

Voor meer informatie ga je naar 9CITIES

Wolfenbüttel Altstadt (c) Stadt Wolfenbüttel / Christian Bierwagen

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.