Prostaatklachten? Snel weer fit op de fiets met UroLift

0

Advertorial
Test online hoe ernstig jouw plasklachten zijn

Niets fijner dan een flinke fietstocht. Maar als je steeds moet stoppen om te plassen, haalt dat het tempo er wel uit. “Zonde”, zegt uroloog Willem IJzerman. “Met de UroLift prostaatbehandeling zijn de meeste mannen snel van hun klachten af en zitten ze na twee tot vier weken al weer op de fiets. (1, 2) En het mooie? Deze behandeling is minimaal invasief en kan poliklinisch.”

UroLift prostaatbehandeling

De prostaat is onderdeel van het mannelijk voortplantingssysteem. De klier – ter grootte van een kastanje – ligt vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen. Hij maakt prostaatvocht aan, vervoert zaadcellen en zorgt ervoor dat sperma door de plasbuis naar buiten wordt geperst. Normaal is de prostaat ongeveer 15 milliliter groot, maar dat kan doorgroeien tot voorbij de 100 milliliter. De grootste groei vindt plaats bij mannen tussen de 40 en 50 jaar. Dit is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel.

80 procent van de mannen krijgt BPH

Een vergrote prostaat wordt ook prostaathypertrofie, goedaardige prostaatvergroting of benigne prostaathyperplasie (BPH) genoemd. En dat is de specialisatie van Willem IJzerman, uroloog bij Gelre Ziekenhuizen, die aangeeft dat 80 procent van alle mannen na hun veertigste te maken krijgt met een vergrote prostaat. (3) IJzerman: “15 tot 30 milliliter is een heel normaal prostaatvolume. Neemt dat volume verder toe, dan kan dat klachten geven omdat de plasbuis wordt dichtgeknepen. Maar het hoeft niet. Er zijn mannen met een heel grote prostaat die bijna nergens last van hebben en mannen met een kleinere prostaat die juist erg in de weg zit en klachten geeft. Er is dus geen directe relatie tussen het volume van de vergroting en hoe ernstig de plasklachten zijn.”

Wat zijn de klachten bij een vergrote prostaat?

Als de prostaatkwabben de urinebuis iets dichtknijpen, wordt het moeilijker om de urine door de plasbuis te persen. De urinestraal wordt minder krachtig en het duurt soms even voordat de plas eruit komt. En als het er dan uitkomt, dan duurt het lang voordat je uitgeplast bent, want het is maar een dun straaltje of het gaat zelfs druppelsgewijs. IJzerman: “Ook ’s nachts en overdag een flinke aandrang voelen en het plassen slecht kunnen uitstellen behoort tot de symptomen. Dat kan heel erg hinderlijk zijn, zeker als je er ’s nachts vaak uit moet om te plassen en niet direct weer inslaapt. Je bent dan overdag minder uitgerust en alert en dat heeft gevolgen voor je sociale contacten en activiteiten.”

De UroLift-techniek bij prostaatklachten

Er zijn meerdere manieren om prostaatklachten te verhelpen of te verminderen. In eerste instantie schrijft de huisarts meestal medicijnen voor.  Als dat geen verlichting van de symptomen geeft, je bijwerkingen ervaart of je liever geen geneesmiddelen slikt, dan kan het zijn dat je doorverwezen wordt voor een operatie waarbij prostaatweefsel verwijderd wordt. De afgelopen jaren werden er echter ook minder invasieve behandelingen geïntroduceerd. Het UROLIFT systeem is zo’n beproefde minimaal invasieve behandeling voor BPH (4), een methode die volgens IJzerman veel voordelen heeft. “Het is aangetoond dat het de urinewegsymptomen verlicht en de kwaliteit van leven significant verbetert.” (2)

Zo werkt UroLift

Hoe werkt het? Het UroLift systeem tilt en drukt de vergrote prostaatkwabben opzij zodat de urethra weer vrij is. Hierdoor wordt een kanaal gecreëerd tussen de prostaatkwabben, wat de symptomen snel kan verbeteren. Meestal zijn er 2 tot 4 implantaten nodig bij een behandeling. (1) “Toen ik het de eerste keer zag, dacht ik zelf ook: is dit het nou? Zo’n klein implantaat? Maar de effecten zijn geweldig, het kan ook worden aangeboden als een poliklinische procedure onder lokale anethesie” (2), aldus de uroloog.

Zo werkt de UroLift techniek

Minimaal belastend en een normale ejaculatie

“Deze methode heeft als voordeel dat er niet gesneden hoeft te worden en er geen prostaatweefsel wordt verwijderd”, legt IJzerman uit. “Het is dus minimaal invasief en daardoor veel minder belastend dan een ‘normale’ en meer invasieve prostaatoperatie. Patiënten kunnen wat mild tot matig ongemak ervaren na de procedure, maar dit is over het algemeen van korte duur. Mannen merken het resultaat al in enkele dagen, in plaats van maanden. Een ander voordeel van UroLift is het behouden van de seksuele functie: de behandeling veroorzaakt geen nieuwe en blijvende erectie-of ejaculatiestoornissen”. (*4) 

Dezelfde dag thuis

De Urolift-behandeling kan worden uitgevoerd onder algemene anesthesie, regionale anesthesie, of sedatie. Lokale verdoving heeft vaak de voorkeur. IJzerman voerde de ingreep al bij meer dan 200 mannen op die manier uit. “Ik doe het in de polikliniek en onder lokale verdoving, vaak met een muziekje op om de stress en spanning bij de patiënt te verminderen. De behandeling is met een kwartiertje gepiept en valt de meeste mannen enorm mee. De meeste mannen zijn vaak binnen ongeveer een uur het ziekenhuis weer uit, zonder katheter!” (1,2)

De klachten gaan niet vanzelf over

Over plasklachten wordt vaak weinig gesproken. Mannen blijven hierdoor meestal lang met hun klachten rondlopen. IJzerman raadt mannen aan over die schroom heen te stappen en naar de dokter te gaan. “Doorlopen met plasklachten is geen goed idee. Een prostaat wordt niet vanzelf weer kleiner als hij niet behandeld wordt.”

Laat je onderzoeken

“Soms nemen de klachten mettertijd toe. De blaaswand wordt dan slapper en raakt soms uitgerekt (de zogenoemde vertegenwoordigersblaas). Na verloop van tijd slaagt de blaas er niet meer in alle urine naar buiten te drijven, zodat er urine achterblijft. Zonder behandeling kunnen hierdoor later blaasontstekingen en problemen met de nieren ontstaan. En de sociale impact van dit soort klachten is enorm.” IJzerman besluit: “Laat je onderzoeken, want er is over het algemeen wat aan te doen.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met UroLift. Meer informatie over de techniek vind je op DEZE WEBSITE

Willem IJzerman is als uroloog werkzaam bij Gelre Ziekenhuizen. Zijn specialisaties, naast algemene urologie, zijn: mictieklachten bij de man, goedaardige vergroting prostaat, urine-incontinentie en  bekkenbodemproblematiek, nierstenen en seksuele disfunctie van de man. Dr IJzerman is een betaald consultant van Teleflex. Alle verklaringen gedaan door Dr IJzerman berusten op zijn ervaring en opinie en zijn niet noodzakelijk gelijk aan die van Teleflex.

Twijfel je nog? Test online!
Om te bepalen in hoeverre bepaalde klachten door een groeiende prostaat veroorzaakt worden, is er een test ontwikkeld: de Internationale Prostaat Symptoom Score (IPSS). Deze vragenlijst werd door de American Urological Association ontwikkeld en wordt door de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) aanbevolen om de klachten op een rij te krijgen. Voor elk van de klachten wordt gevraagd naar de frequentie ervan. Hier vind je een goede online test om te zien in hoeverre jij last van plasklachten hebt.

Referenties:

*No instances of new, sustained erectile or ejaculatory dysfunction in the L.I.F.T. pivotal study*

  1. Roehrborn, J Urol 2013
  2. Shore, Can J Urol 2014
  3. Berry et al, J Urology 1984
  4. Roehrborn, Can J Urol 2017

Veiligheidsinformatie:

Urolift is aangewezen voor de behandeling van symptomen van een vergrote prostaat tot 100 cc bij mannen vanaf 50 jaar. Zoals bij elke medische ingreep kunnen de individuele resultaten afwijken. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk en omvatten pijn en een branderig gevoel bij het plassen, bloed in de urine, bekkenpijn, sterke aandrang om te plassen en/of onvermogen om de aandrang te beheersen. Zeldzame bijwerkingen, waaronder bloeding en infectie, kunnen ernstige gevolgen hebben en een medische ingreep vereisen. Overleg met uw arts om te bepalen of u in aanmerking komt.

Teleflex, het Teleflex-logo en UroLift zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Teleflex Incorporated of zijn dochterbedrijven, in de VS en/of andere landen. Mogelijk zijn niet alle producten verkrijgbaar in alle landen. Neem contact op met uw plaatselijke vertegenwoordiger.

© 2023 Teleflex Incorporated. Alle rechten voorbehouden

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.