Zo doe je dat: bidonhouder monteren

0

Genoeg drinken is een voorwaarde om fit te blijven en niet uit te drogen als je fietst. Op tijd afstappen en stoppen voor een drankje helpt. Maar het is ook fijn als je al trappend kunt bijtanken. Zet dus een bidonhouder op je fiets. 

Zo doe je dat: bidonhouder monteren

Moeilijkheidsgraad Eenvoudig
Nodig Eén of twee bidonhouders en inbussleutel maat 3 of 4

Extra tips

  • Vet altijd de inbusboutjes goed in, dan kun je ze later gemakkelijker verwijderen.
  • Probeer voordat je gaat monteren en fietsen hoe goed je bidon in je houder past.

 

Stap 1: punten

Veel frames hebben bevestigingspunten voor bidonhouders. De naam zegt het: een houder om je drinkfles in op te bergen en indien nodig snel en makkelijk te pakken om een slok te nemen. Een bidonhouder zit vast met twee boutjes, die je in twee gaten met schroefdraad draait. De afstand tussen de twee gaten is bij elk frame hetzelfde: 6,5 centimeter.

bidonhouder monteren

Stap 1: punten

Stap 2: schroeven

Een bidonhouder heeft twee openingen om de boutjes doorheen te doen en zo de bidonhouder vast te schroeven. De schroefdraad is 5 millimeter, de meest gebruikte inbusbout heeft een lengte van 15 millimeter. Er zijn diverse soorten bidonhouders: van eenvoudig kunststof tot high-tech composiet en lichtgewicht titanium. En van zo’n 5,95 tot ruim 75 euro.

bidonhouder monteren

Stap 2: schroeven

Stap 3: soorten en maten

Bij een bidonhouder hoort een kunststof bidon (los te koop vanaf zo’n 5 euro). Doorsnede 7,5 centimeter. Bidons zijn er met een inhoud van circa 0,5 tot 0,75 liter. Meestal met schroefdop en drinktuit. En een grote opening zodat je de bidon na gebruik goed kunt uitspoelen. Er zijn speciale isolerende bidons waar je drank warm of koud in blijft.

bidonhouder monteren

Stap 3: soorten en maten

Stap 4: extra groot

Wat ook kan: een extra grote bidon­houder. Bijvoorbeeld de Rose Multi Cage PET-bidonhouder (circa 9 euro). De stevige houder aan het frame biedt plaats aan PET-drinkflessen van één tot anderhalve liter. Zo hoef je tijdens lange tochten geen extra fietstas of rugzak mee te nemen en hoef je onderweg ook geen drinken bij te vullen.

bidonhouder monteren

Stap 4: extra groot

Stap 5: alternatieven

Heeft je fiets geen bevestigingspunten voor een houder? Dan zijn er diverse alternatieven. SKS en Ortlieb hebben een klem die je met straps aan de framebuis bevestigt. Bontrager heeft een klem waarmee je de bidonhouder aan het stuur vastmaakt en Decathlon heeft er eentje om de houder aan de stuurpen te bevestigen. Proost!

bidonhouder monteren

Stap 5: alternatieven

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.