Op de fiets door Zuid-Zweden: 3 routetips

0

Zuid-Zweden is een perfecte fietsbestemming. Niet te heuvelachtig en er is veel te zien op korte afstand. We tippen je drie routes. Volg je het spoor van Astrid Lindgren, maak je een rondje om het meer van Åsnen of ga je toch liever eilandhoppen? 

In het spoor van Astrid Lindgren door Zuid-Zweden

In de voetsporen van Astrid Lindgren

Zeg je Zweden, dan zeg je Astrid Lindgren. De geestesmoeder van Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter en Gebroeders Leeuwenhart groeide op in Småland. Stap op de fiets voor de speciale fietsroute Cykla i Filmlandskapet Småland, waarbij je langs een aantal opnamelocaties uit de tv-series van Astrid Lindgren fietst. Je start bij het filmmuseum Filmbyn in Mariannelund en fietst daarna langs de plekken waar de iconische series van Emil van de Hazelhoeve en De Kinderen van Bolderburen opgenomen werden. Dit is op en top Småland: de typische rode huisjes, prachtige natuur en in de voetsporen van je eigen jeugdhelden.

Rondje Åsnen op de fiets

Het meer van Åsnen in Småland is niet bepaald een klein plasje water. Het kost je dan zo’n vier dagen om er omheen te fietsen, over een lengte van 140 kilometer. Maar dan fiets je wel op je gemak door een droomlandschap van blauw water, kleine groene eilandjes en de machtige natuur van Åsnen Nationaal Park. De route start in Avesta en je verliest onderweg het meer nooit uit het oog. De route is grotendeels autoluw. Je kunt een totaalpakket boeken, bestaande uit accommodatie en proviand voor onderweg. Ook fietsen zijn hier te huur.

Fietsen rond het meer van Åsnen in Småland

Eilandhoppen met de fiets

Het is aan jou of je de natuur, het water en de historische omgeving van Blekinge te voet, per fiets, per kajak of per boot wilt verkennen. Het netwerk van Ark56 bestaat uit 16 hubs die verschillende routes in de archipel van Blekinge met elkaar verbinden. Onderweg vind je diverse stops om te kunnen eten, overnachten en activiteiten te ondernemen. Een hub is een punt waar je tevens van vervoermiddel kunt veranderen: stap op een veerboot naar een volgend eiland, huur een fiets of een kajak of strik je veters en wandel verder. Er is een speciale app met alle benodigde routes en handige adressen.

South Sweden Trails

Nog niet uit gefietst? Denk dan eens aan de South Sweden Trails, die omvatten ruim 900 kilometer aan fietsroutes door de regio’s Skåne, Småland, Blekinge en Halland. Je fietst langs de kustlijn, door de eindeloze bossen, via leuke dorpjes, grote steden en het uitgestrekte groene binnenland. Om de South Sweden Trails – die bestaat uit de losse fietsroutes Kattegattleden, Sydostleden en Sydkustleden – te bedwingen hoef je niet alle 900 kilometer door te trappen. De diverse routes bestaan uit losse (dag)etappes die onafhankelijk van elkaar te fietsen zijn. Nóg meer leuke routes tipten we eerder HIER.

De Sydostleden tussen Brsarp en Simrishamn

Beeld: Vist South Sweden / Mickael Tannus, Alexander Hall, Dayfotografi

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.