Fietsen in Oostenrijk? We helpen je op weg met deze prachtige routes (deel 1)

0

Advertorial

Fietsen is een heerlijke manier om de natuur, cultuur en keuken van Oostenrijk te ontdekken. Maar waar moet je beginnen? We helpen je op weg, met een aantal prachtige routes, door dalen én over bergen. Op de e-bike is dat uiteraard geen probleem!

beeld: Kaernten-Werbung_Sam-Strauss

Klimmen & dalen met een steuntje

Er zijn honderden kilometers aan fietsroutes uitgezet in Oostenrijk, van pittig tot relaxed. Door de bergen, langs rivieren en meren, door knusse dorpjes en historische steden, langs wijngaarden en gezellige Gastwirten. Op de routes tref je accommodaties aan waar je een fiets kunt huren, repareren of opladen – en meestal kun je er ook eten en overnachten. Het fijne van een e-bike is dat daarmee geen berg te hoog is. Dat maakt dus dat je in Oostenrijk echt alle kanten op kunt. Volg de loop van een rivier, beklim een Alpenpas en daal weer af naar de vallei. Vooral in  SalzburgerLand, Tirol, Karinthië en Oberösterreich kun je eindeloos klimmen.

Beeld: Hotel-Nesslerhof-GmbH_Heldentheater

Twee weergaloze routes door berg en dal

Alpe Adria: van de Alpen naar de zee

Alpe Adria is een weergaloze fietsroute die start in Salzburg en je over goed begaanbare wegen naar het Italiaanse Grado brengt, aan de Adriatische Zee. Karinthië staat bekend om zijn groene heuvels, frisse bergmeren en bloeiende Alpenweiden, maar deze fietstocht voert je ook door de ruige natuur van Nationaal Park Hohe Tauern. Vanaf het bezoekerscentrum in Mallnitz kun je op avontuur met een gids. Nabij Sankt Johann vind je de langste, diepste en meest indrukwekkende kloof van de Alpen: Liechtenstein Gorge. Ook de charmante stadjes Hallein en Gastein zijn de moeite waard.

Lengte 410 kilometer
Etappes 8
Niveau Gemiddeld. De route voert over oude spoorlijnen, over asfalt en fijn grind
Bijzonderheid Door de bergen naar de zee

Beeld: SalzburgerLand Tourismus_Tom Son

Tauern-fietsronde: specialiteiten van Salzburg

De Tauern-fietsroute dankt zijn naam aan ­Nationaal Park Hohe Tauern en is een van de meest afwisselende fietsroutes van Europa. De Tauern-fietsroute kent twee varianten. De eerste start bij de Krimmler-watervallen. Je volgt de Salzach, Saalach en Inn, de grootste rivieren van Oostenrijk. De tweede variant, de Tauernradwegrunde, is iets korter en gaat door het Salzburgerland en een stukje Beieren. De beroemde Mozart- en festivalstad Salzburg pak je sowieso mee. Ga naar Konditorei Fürst voor de beroemde Mozartkügel!

Lengte 310 kilometer (Krimml – Passau) of 270 kilometer (Tauernradwegrunde)
Niveau Eenvoudig
Bijzonderheden 95% op fietspaden en ­verkeersluwe bijwegen

Beeld: SalzburgerLand-Tourismus_Markus-Greber

Drie routes vol historie en regionale specialiteiten

Iron Curtain Trail: door heden en verleden

Langs de voormalige grens tussen Oost- en West-Europa loopt nu een unieke fietsroute. De natuur heeft zich destijds in het niemandsland lange tijd ongestoord kunnen ontwikkelen. Het grensgebied met Tsjechië en Slowakije heet daarom nu de Groene Gordel. In Schloss Weitra is een expositie over het toenmalige IJzeren Gordijn. In het Thayatal leven zeldzame wilde katten, zwarte ooievaars en otters. De Reblaus Express, een nostalgisch treintje, brengt je van het Weinviertel naar het Waldviertel. In wijnstad Retz en in de Kellergassen kun je heerlijke witte wijn proeven.

Lengte 9.950 kilometer, waarvan 406 kilometer in Oostenrijk
Etappes 8
Niveau Eenvoudig tot ­middelzwaar
Bijzonderheid Een tijdreis langs het IJzeren Gordijn

Beeld: Weinviertel-Tourismus_Daniel-Gollner

Paradijsroute Zuid-Burgenland: wijnen en spijzen op trapafstand

De Paradijsroute Zuid-Burgenland doet zijn naam eer aan, met langs de route prachtige wijngaarden en tavernes waar je lekker kunt eten. Neem een duik in het meer van Rauchwart, of maak een wandeling in natuurpark Raab. Vanaf uitkijkpunt Weinblick op de Eisenberg kijk je uit over de glooiende wijngaarden, waar je ook tussendoor kunt fietsen. Heiligenbrunn is het centrum van de wijnstreek. In Uhudlerviertel Eltendorf zijn de wijnkelders tegen de heuvel op gegraven. Voor een proeverij bezoek je Vinothek Weinidylle.

Lengte 260 kilometer, rondtocht
Aantal etappes 6 ­(gemakkelijk) of 3 (sportief)
Niveau Eenvoudig
Bijzonderheid 90% asfalt, 10% fijn gravel

Beeld: Burgenland-Tourismus_Stills-Emotions

Rosalia-fietsronde: rode rozen en romantiek

Fietsen door natuurpark Rosalia-Kogelberg voelt als een sprookje: de dorpjes, kastelen en boomgaarden zijn van een zeldzame schoonheid. De Rosalia-fietsronde start in het kuuroord Bad Sauerbrunn en voert je grotendeels door het natuurpark Rosalia-Kogelberg. Onderweg bezoek je kasteel Forchtenstein, een twaalfde-eeuwse burcht op de grens. Het fietspad gaat verder via Mattersburg, langs de Marzer Kogel en naar Schattendorf. Je fietst vlak langs de Hongaarse grens en eindigt weer in Bad Sauerbrunn, waar je het ­rosarium niet mag missen, met 300 soorten rozen!

Lengte Ronde van 58 kilometer
Niveau Eenvoudig tot ­middelzwaar
Bijzonderheid Ontdekkingstocht door natuurpark ­Rosalia-Kogelberg

Beeld: Burgenland-Tourismus-GmbH_Christina-Neubauer

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.