Nieuwe fietsroute: Smokkelroute De Groote Heide

0

Brabant is weer een fietsroute rijker! Met de belevingsroute ‘Smokkelroute De Groote Heide’ maak je het verhaal mee van Cor Commies en smokkelaar Johannes de Vlugge op een tocht van 44km door Natuurgrenspark De Groote Heide, onder Eindhoven.

Toepasselijk startpunt: het Smokkel- en Grensmuseum in Budel

In het spoor van de smokkelaars

Het Smokkel- en Grensmuseum in Budel is een leuke plek om je route van start te gaan, hier vind je een van de startpanelen. Je leert er meteen meer over het smokkelverleden in de streek. Vanaf 1830 werd tussen Nederland en België volop gesmokkeld, ook hier. Aanvankelijk was het smokkelen vooral een manier om wat extra geld te verdienen in tijden van armoede. Later nam het smokkelen grotere, grimmige vormen aan en was er sprake van zware criminaliteit. Smokkelaars en commiezen (douaniers) werden steeds vindingrijker. Een tweede startpunt vind je bij Abdij De Achelse Kluis in Hamont-Achel.

Je kunt de route ook starten bij Abdij De Achelse Kluis

Smullen van smokkelproducten

Om de beleving compleet te maken hebben diverse lokale ondernemers speciale producten ontwikkeld in het kader van deze smokkelroute. Zo serveert ’t Kluutje in Budel een smokkelgebakje en -likeurtje bij de koffie. Bij Mamma Mia Gehatere in Hamont kun je smokkelijs proeven en bij Jan Janssen Blauwe Bessen schuif je aan voor de smokkelaar likorette. Stap ook even af bij Borrelbar Kikkerop in Maarheeze en de Kapetulie in Achel om het ‘smokkelkistje’ te ontdekken. Smokkelbier en smokkelthee staan ook nog op de planning.

Kat- en muisspel aan de grens, tussen smokkelaars en commiezen

Startpunten en fietsen via knooppunten

De fietsroute is uitgezet via het fietsknooppuntennetwerk. In Cranendonck is het fietsroutenetwerk onlangs vernieuwd en uitgebreid, waarbij de verbindingstrajecten met Hamont-Achel zijn verbeterd. De route is als gratis brochure te verkrijgen bij VVV Cranendonck in Budel, het VVV. in Hamont-Achel en bij ondernemers aan de route. De Smokkelroute is ook online te bekijken via visitbrabant.com/verhalenaandegrens

Fietsen waren handig om lekker veel tegelijk mee te nemen

Natuurgrenspark De Groote Heide

De nieuwe route is een leuke manier om kennis te maken met Natuurgrenspark De Groote Heide, een 6.000 hectare groot grensoverschrijdend gebied met prachtige natuur. Meer informatie over het gebied vind je op deze site, van gemeentes aan beide zijden van de grens: www.degrooteheide.eu

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.