Nieuwe fietsroute: Van vestingstad naar vestingstad

0

Een nieuwe fietsroute in Zuid-Limburg: ‘Van vestingstad naar vestingstad’. In 57,3 km rijd je langs de vestingsteden Valkenburg en Sittard. Onderweg geniet je van een landschap dat er vaak nog uit ziet als in de tijd van Walram de Rosse. Een roerige periode met verschillende heersers, een interessante achtergrond.

Mergel zie je overal om je heen in Valkenburg

Geheime gangen onder het kasteel van Valkenburg

Het kasteel van Valkenburg is de enige hoogteburcht van Nederland. Walram de Rosse (1254 – 1302) was heerser over het Land van Valkenburg in de gloriejaren van het kasteel. Onder het kasteel waren geheime gangen gegraven die in de omliggende bossen uitkwamen. De bewoners van het kasteel slopen door de gangen naar buiten en vielen de belegeraars in de rug aan. Relatief veel gebouwen uit de Middeleeuwen zijn in Zuid-Limburg bewaard gebleven, zoals kastelen en kerken. Spring op de fiets en ontdek de kasteelruïne van Valkenburg en haar geheime gangen tijdens je bezoek in Valkenburg! 

Ontdek de goed bewaarde vestingstad Sittard

Al rond het jaar 1100 lag aan de Oude Markt het motte-kasteel van de heer van Sittard, op de plaats van het huidige Huis op de Berg. Rond 1300 werd de stad fors uitgebreid en ontstonden de contouren van de huidige omwalling. Een groot deel van de schootsvelden net buiten de dubbele gracht en wel 75% van de middeleeuws aarden stadswal is bewaard gebleven. Sittard is een van de mooiste vestingsteden van Nederland. Leuk om te ontdekken met de stadswandeling en deze nieuwe fietsroute.

Sittard is een leuke stad om een wandelingetje te maken over de stadswal

Knooppuntenroute door Zuid-Limburg

De route ‘Van vestingstad naar vestingstad’ is 57,3km lang en kan gestart worden vanuit Sittard of Valkenburg. Je volgt het fietsknooppuntensysteem. Voor de route is een speciale fietskaart gemaakt met alle fietsknooppunten en een plattegrond met bezienswaardigheden waar je onderweg langs komt. De fietsroute is voor € 2,50 te koop bij alle Visit Zuid-Limburg vestigingen en in de webshop.

Visit Zuid-Limburg Experience

Meteen even meepikken: de Visit Zuid-Limburg Experience in Valkenburg en Sittard. Ze vertellen ieder een eigen verhaal. In Valkenburg kom je meer te weten over het onder- en bovengrondse Limburgse goud (mergel), in Sittard ontdek je 7.000 jaar aan levensverhalen. Lees hier meer over de Visit Zuid-Limburg Experience in Valkenburg.

Foto Sittard: Ton Dirkx fotografie

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.