Fietsnieuws uit Bourgondië en de Jura: knooppunten in de Doubs!

0

Even er tussenuit, in een andere omgeving? Bourgondië en de Jura hebben alles wat je zoekt om weer even helemaal op te frissen. Op het land, in de lucht of op het water, te voet, op de fiets of aan het roer van een bootje, voor een dag, een weekend of langer: hier geniet je volop van de natuur. Zeker met deze leuke nieuwtjes!

Het Canal du Nivernais vlakbij Villiers-sur-Yonne.

Met routes door de bossen of wijngaarden, Romeinse wegen en jaagpaden is Bourgondië ideaal voor  fietstochtjes door de natuur. Ook voor genieters op de fiets, want hier nemen ze de tijd om te fietsen, te genieten van het landschap en de streekproducten. Je kunt je fietshart hier ophalen met 1350 km aan fietsroutes en groene wegen, zoals de EuroVelo6, de Tour de Bourgogne à Vélo en de Voie Bleue Moselle-Saône à Vélo. Haal alles uit je vakantie met onze tips!

Knooppunten in de Doubs

Met de plaatsing van 850 borden over een parcours van zo’n 495 km zijn twee gebieden nu toegankelijk via dit knooppuntennetwerk: het centrale deel van de Haut-Doubs (53 knooppunten) en het gebied tussen de Vallée de l’Ognon en de Doubs (130 knooppunten). Allemaal leuke en veilige routes, met zorg uitgestippeld. Uiteindelijk moet het knooppuntensysteem zo’n 5200 km aan fietsroutes in de Doubs bieden!

Handig, die knooppunten in de Doubs!

Leuke Voie Verte: Voie Grévy

Speciaal voor zijn reizen tussen Parijs en Mont-sous-Vaudrey, het geboortedorp van de Franse President Jules Grévy, werd er in de 19e eeuw vlakbij Dole een spoor aangelegd! Een eeuw later wordt de spoorlijn hergebruikt als Voie Verte voor wandelaars en fietsers, die hier nu in alle vrijheid profiteren van een parcours van zo’n twintig kilometer, langs bos en rivier. Kijk HIER voor meer info (klik op de pagina “La Voie Grévy”).

Jurassic Vélo Tours

Met wel 43 routes en 1000 bezienswaardigheden in één app maakt Jurassic Vélo Tours van het Juragebergte één grote speeltuin voor liefhebbers van mountainbiken en elektrisch fietsen. Water ligt hier altijd binnen fietsbereik: rivieren, meren of watervallen. Ontdek ook zeker de twee nieuwe routes rond Saint-Claude, vier nieuwe routes worden nog aangelegd rond Pontarlier.

Mooi plaatsje, dat Saint-Claude!

Fietsen en peddelen

Fietsen én kajakvaren kan met het arrangement van de VVV van Saône Doubs Bresse en Véloù. Na een fietstochtje vanuit Verdun-sur-le-Doubs stap je over in een kano en ga je het water op van de Doubs. Kijk HIER voor meer info (klik op de pagina “S’inspirer”).

De bron van de Doubs, een mooi plekje.

Vélibourgogne: een netwerk van deelfietsen

Vélibourgogne is een netwerk van MTB verhuur met een “Bike’N Drop” systeem: je pakt een fiets op een locatie naar keuze en zet hem terug waar je wilt! Van Sens tot Dijon en Decize: met dit systeem rijd je in alle vrijheid langs het Canal de Bourgogne, door de Nivernais en de rest van de streek.

Het Canal du Nivernais dichtbij Villiers-sur-Yonne.

Nieuwe Voie Verte

Om in de gaten te houden: er wordt een Voie Verte van 22 km aangelegd om Dijon, de hoofdstad van Bourgondië, te verbinden met het Europese fietsnetwerk. Kijk voor het laatste nieuws op de toerisme site van Bourgondië!

Mountainbiketochten met gids

Leuk als je voor het eerst gaat mountainbiken, trek eropuit met een gids! Dat kan in de ongerepte omgeving van Avosnes (op een half uurtje van Dijon) of in de Vallée de l’Ozerain met Velovitamine. Of ontdek de Côte Chalonnaise met een E-MTB, door wijngaarden en langs een kanaal.

Bootje in het Canal du Rhône au Rhin

Slapen tussen de wijngaarden

Tussen de eerste heuvels van de Revermont vind je het 17e eeuwse klooster Le Clos Sainte-Marie. Een super uitvalsbasis in de Jura  om de bijzondere sfeer in dit deel van de Bresse te proeven. Vanuit Le Clos Sainte-Marie kun je wandelen over de routes van de Revermont en fietsen door de wijngaarden van de Jura. Na een mooie dag op de fiets proef je de culinaire specialiteiten uit de streek.

Met al die wijngaarden kom je meteen in vakantiestemming!

Beeld: Tourisme Bourgogne Franche-Comté

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.