Lazer Codax KinetiCore fietshelm Proefrit

0

We testen niet alleen fietsen in onze rubriek Proefrit, ook fietsaccessoires nemen we onder de loep – van trapper tot tandwiel. De Lazer Codax KinetiCore bijvoorbeeld: ‘De helm is precies passend te maken ‘.

Onderzoek toont duidelijk aan: een helm dragen beschermt je hoofd bij een val

Lazer Codax KinetiCore

In Nederland is een helm op geen enkel type fiets verplicht, behalve als je op een speedpedelec rijdt. Desalniettemin is het dragen van een helm gemeengoed bij wielrenners en mountainbikers. Hoewel e-bikers hoge snelheden halen en het druk is op de paden, zijn helmdragers verder nog relatief dun gezaaid. IJdelheid? Groepseffect? Geen zin in? Onderzoek toont echter duidelijk aan: een helm dragen beschermt je hoofd bij een val.

De specs

De nieuwe Lazer Codax KinetiCore is bedoeld voor urban en e-bikegebruik. De helm is er in acht kleuren en één maat: one size fits all, voor een hoofdomtrek van 54 tot 61 centimeter. Je maakt de helm passend met het TurnSys-verstelmechanisme. Het gewicht is slechts 270 gram en de helm heeft een geïntegreerd viziertje en ventilatiegaten met insectennet. Je kunt de helm aanvullen met een afneembaar ledachterlicht en een warme winterset.

De term KinetiCore duidt de gebruikte veiligheidstechniek aan: door materiaal weg te halen ontstaat een noppenpatroon in de helm. Dit werkt als een kreukelzone. Zo vangt de helm met minder materiaal toch beter klappen op, aldus Lazer.

Een crash om de genopte kreukelzone te testen, lieten we achterwege..

Onze mening

Heel prettig: het verstelmechanisme dat je bedient met een draaiknopje is nauwkeurig instelbaar. De klikjes zitten zogezegd kort op elkaar. Daardoor is de helm precies passend te maken en val je niet ‘tussen twee klikken’ in. Zo kun je ook genoeg ruimte creëren voor de bijbehorende winterset of een mutsje als het koud is. Ook het geringe gewicht en de wasbare pad in de helm zorgen voor comfort. Ben je geen vizier gewend, dan kan dit even wennen zijn. Wij vinden de subtiele bescherming tegen zonlicht fijn. Een crash om de genopte kreukelzone te testen, lieten we achterwege, maar de techniek klinkt veelbelovend.

Lazer Codax KinetiCore € 59,99 kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

Alternatieven

Agu CIT-E LED HELM IV
Urban en e-bikehelm met verwijderbaar ledachterlicht. In vier kleuren en in maat S/M en L/XL. Inclusief klein vizier, ventilatiegaten en verstelbaar passysteem. Zonder insectennet of reflectie.
€ 70,- kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

BBB Grid
Urban en e-bikehelm met ledachterlicht. Drie kleuren en in maat M en L. Inclusief klein vizier, insectennet, verstelbaar passysteem en reflecterende delen. Oogt strak want geen ventilatiegaten aan de zijkant.
€ 79,95 kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.