Vier het Colette jaar in Frankrijk (+routetip!)

0

Op 28 januari 1873 werd Sidonie Gabrielle Colette geboren in Saint-Sauveur, in de streek Puisaye, Bourgondië. Precies 150 jaar geleden dus. Een mooi excuus om het leven en het werk van deze schrijfster te ontdekken tijdens een fietstocht door deze mooie streek.

Maison de Colette, een plaatje!

Colette wie?

In Nederland is Colette wat minder bekend, maar in Frankrijk wordt ze gezien als een van de beste auteurs van de vorige eeuw – zowel vanwege haar schrijfstijl als de omvang van haar werk. Haar opleiding bestond alleen uit de lagere school. Naast schrijfster was ze ook journalist, zo werkte ze als literair directrice bij dagblad Le Matin. Ondanks de waarschuwingen van haar moeder Sido die zei “niets is slopender voor een auteur dan de journalistiek”… werkt ze daarna voor Le Figaro, Le Journal, Vogue, Paris Soir en Marie-Claire. Colette blies vernieuwing in de journalistiek en schreef meer dan 1000 artikelen in 50 jaar tijd.

Het Musée Colette vind je in een prachtig kasteel.

Twee plekken, één unieke tentoonstelling

Voor het 150-jarig jubileum van de geboorte van Colette werken het Maison de Colette en het Musée Colette samen aan een tentoonstelling die in de zomer van 2023 op deze twee plekken wordt gehouden. De tentoonstelling “Passion Colette” vertelt het levensverhaal van de schrijfster op een unieke manier, dankzij nog nooit eerder vertoonde documenten uit privécollecties. Het Musée Colette is ondergebracht in een prachtig 17e eeuw kasteel, met een fijne winkel en theesalon!

Hier moet je zijn!

Een gastenverblijf met schrijversgeest

Ook leuk: op slechts anderhalf uur van Parijs vind je in het dorpje Ouanne bij gastenverblijf Aux Sources de Ouanne een eerbetoon aan de Franse literatuur. Larousse (geboren in de Yonne), Colette of Romantica: elke kamer vertelt hier een bijzonder verhaal. ‘s Avonds veranderen eigenaren Andrea en Stéphane in ware koks en bieden hun gasten een authentiek menu met Franse en Italiaanse gerechten.

Landhuis van Colette in Besançon

Wat maar weinig mensen weten is dat deze Franse schrijfster begin 20e eeuw een aantal maanden per jaar vlak bij Besançon verbleef. Haar landhuis in Directoire-stijl is nu eigendom van de stad Besançon en toegankelijk voor publiek tijdens speciale evenementen. Tip: de EuroVelo 6 – Véloroute des Fleuves (Rivierenfietsroute van de Rijn naar de Atlantische kust) komt door Besançon!

Wijnstokken en wijn zijn mysterieus. In het plantenrijk zijn wijnstokken echte dragers van de identiteit
van een streek. Een prachtige getuigenis! Druiventrossen uiten elk bodemgeheim. Zo ontdekken we dat
klei leeft, kneedbaar en voedzaam. Het droge krijt huilt gouden tranen in de wijn…- Colette

Beeld: Alain DOIRE / Bourgogne Franche-Comté Tourisme

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.