Nieuw: Kastelenroute over Funen en andere Deense eilanden

0

Net nieuw en meteen genomineerd voor de titel ‘Fietsroute van het Jaar 2023’: de nieuwe Kastelenroute in Denemarken. Via 660 kilometer aan fietspaden maak je kennis met de eilanden Funen, Langeland en Ærø. Onderweg passeer je 50 van de 123 historische kastelen en landgoederen die de regio rijk is.

Highlight van de route: het prachtige Slot Egeskov

Nieuwe Kastelenroute over Deense eilanden

In juni 2022 werd de nieuwe KASTELENROUTE (Herregårdsruten in het Deens) officieel geopend. De 660 kilometer lange fietsroute voert langs de eilanden Funen, Langeland en Ærø. Volg kronkelige wegen door een landschap van authentieke dorpjes, charmante marktstadjes en vooral landhuizen en landgoederen.

Het traject bestaat uit 14 etappes, voert over asfaltwegen en hier en daar goed begaanbaar gravel. De route is geschikt voor zowel de langeafstandsfietser die de hele route wil rijden, als voor fietsers die één of meerdere specifieke etappes willen doen.

Volop landhuizen en landgoederen aan de Kastelenroute

De Tuin van Denemarken

Funen ligt in het midden van Denemarken en is omgeven door meer dan 90 kleinere eilandjes, ook wel bekend als het Zuid-Funense Archipel. Het wordt niet voor niets de Tuin van Denemarken genoemd: de unieke rijkdom aan historische kastelen en landgoederen is het resultaat van de vruchtbare grond van het gebied. De regio is altijd aantrekkelijk geweest voor graven, baronnen en andere landheren.

Volop cultuur & natuur

Naast kastelen en landhuizen kom je ook langs boerderijwinkels, gastvrije B&B’s en adembenemende uitkijkpunten. Stap even af bij pittoreske dorpjes en vissersplaatsjes met uitzichten over zee, strand en havens. Het typische Deense eilandleven is vol creatieve gemeenschappen die hun kunstwerken via galeries en authentieke winkeltjes tentoonstellen – altijd leuk om even een kijkje te nemen.

Je kunt er heerlijk slenteren door de oude straatjes van Odense, Nyborg en Svendborg. Voor natuurliefhebbers zijn er de afgelegen strandjes en het glooiend heuvellandschap. Stap onderweg ook zeker af om de smaak van Funen – onder andere de typische Funense gerookte kaas rygeost – te proeven bij boerderijwinkeltjes en lokale producenten.

Vakwerkhuisje aan de Kastelenroute

Top: Bike Stations & Bike Friends

De bewegwijzerde route is aangegeven met een kasteel op de bordjes langs de weg. Elk van de 14 etappes is circa 40 tot 50 kilometer lang. Bij pech onderweg kun je gebruik maken van de meer dan 30 servicestations verspreid over Funen en de kleine eilandjes; de zogenaamde Bike Stations. Of schakel hulp in van Bike Friends: een netwerk aan vrijwilligers die klaar staan om fietsers een handje te helpen. Geweldig!

Beeld: Visit Fyn

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.