E-bike kopen? 5 tips om rekening mee te houden

0

Ben je op zoek naar een nieuwe e-bike? Met een beetje geluk kun je met het huidige voorraadoverschot voor een mooi prijsje een goede fiets scoren. Waar je op let bij aankoop van een e-bike? Fietsspecialist Co Verhoef zet 5 tips op een rij. 

‘Welke band of welk systeem je ook hebt, er loopt altijd wel lucht weg’

Wie is Co?

Co Verhoef (50) zit al meer dan 25 jaar in het fietsvak en is eigenaar van Bike Totaal Loosdrecht. Naast dealer van onder meer Koga, Gazelle, Batavus, Carqon en Dutch ID is de fietswinkel ook een Shimano Service Center.

E-bike tip 1: riem

Co is een voorstander van een e-bike met aandrijfriem, in plaats van een ketting. “Zo’n riem gaat echt een stuk langer mee. De extra investering haal je er dus echt wel uit als je veel fietst.”

E-bike tip 2: naaf

Daarnaast raadt Co een e-bike met een versnellingsnaaf aan. “Liefst een Shimano Alfine. Dat schakelt lekker licht en snel. Voor woon-werk heb je genoeg aan een 5-speed. Ga je in de vakantie bijvoorbeeld in de Ardennen of de Eifel fietsen, dan is een 8-speed aan te raden. Die extra lichte versnellingen zijn dan wel zo fijn.”

E-bike tip 3: accu

“Kies je een accu, neem er dan een van minimaal 500Wh. Die heeft ruim voldoende bereik als je dagelijks korte ritten maakt. Ga je elke dag heen en weer van pakweg Loosdrecht naar Utrecht, koop dan een accu van 630Wh-accu. Dan heb je altijd wat extra.”

E-bike tip 4: druk

“Ik zie dat veel mensen de banden vergeten. En dan vooral de bandendruk. Welke band of welk systeem je ook hebt, er loopt altijd wel lucht weg. Een zachte band rijdt niet fijn en slurpt ook energie van je accu. Pomp elke twee weken je banden op tot 3 à 4 bar. Koop dus ook een pomp met een drukmeter.”

E-bike tip 5: onderhoud

“Wij bieden bij elke e-bike een onderhoudspakket aan. Dan kom je op vaste ­momenten voor een check-up of onderhoudsbeurt. Zo blijft je e-bike in topconditie. We lezen bijvoorbeeld ook accu’s uit om te kijken in wat voor conditie ze zijn. Dan weet je precies waar je aan toe bent.”

‘Een aandrijfriem gaat echt een stuk langer mee’

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.