Comfort & houvast bij het fietsen: 3 ergonomische handvatten op een rij

0

Heb je weleens last gehad van tintelende vingers of juist een doof gevoel in je handen tijdens het fietsen? Dan weet je hoe bepalend een prettige grip op je stuur is. Naast een passend stuur en de juiste fietsafstelling, kunnen ook ergonomische handvatten je fietscomfort verhogen. We zetten er drie op een rij.

ergonomische handvatten

Wie van de drie..?

Lekker zitten & ergonomische handvatten

Bij goed en comfortabel zitten op de fiets komt best veel kijken. Iets wat je vooral zult merken als je langere afstanden rijdt, een weekend rondtoert of op fietsvakantie dagelijks veel kilometers maakt. Hoe meer je fietst hoe belangrijker dat je lekker zit!

Naast zorgen dat je de goede maat fiets hebt, je fietshouding past bij je rijgedrag, je zadel goed staat en je stuur ook op de juiste afstand en hoogte is afgesteld, is verder de vorm van je stuur van belang én het type handvat. De pasvorm van een handvat kan bepalend zijn voor de mate van comfort en houvast die je ervaart op de fiets.

Lees ook: Je fiets afstellen? Zo doe je dat

Pasvorm bepalen?
Wist je dat de juiste pasvorm van een handvat wordt bepaald door de afstand tussen het topje van de middelvinger en de bocht waar de lange vinger in de duim overgaat? Hiermee omsluit je het handvat. Let daarom op handvatmaten zoals diameter, lengte en ook vorm.

Pijn tijdens het fietsen

Krijg je last van je handen op de fiets, dan kun je naar veel factoren kijken. Hoe dan ook zijn de zenuwbanen van de hand verantwoordelijk voor het gevoel in je handen. Zo loopt er een zenuw naar je duim, wijsvinger en middelvinger en een andere zenuw naar je pink en ringvinger. Als deze zenuwen worden afgekneld, kan dit zorgen voor tintelingen of gevoelloosheid in de betreffende vingers. Op DEZE PAGINA wordt dat verder uitgelegd, inclusief handig meetformulier!. Heb je helder waar het probleem zit, dan kun je de juiste handvatten kiezen.

Wie van de drie?

De drie handvatten die we hieronder noemen, bieden niet per se de juiste oplossing voor jou, maar zijn een kleine, eh, greep, uit wat er zoal op de markt is. SQlab en Ergonbike zijn specialisten in ergonomie en voeren talloze andere ergonimische handvatten. Op de websites vind je bovendien nuttige informatie over handvatten en ergonomie.

3 ergonomische handvatten op een rij

SQlab 702

Deze SQLAB 702 is er in drie maten en lengtes – S, M en L – en kost € 39,95. Deze comfortabele grips voor je  toer- of trekkingfiets verdelen de druk van je handen perfect en ondersteunen je handpalm door de speciale vorm, aldus SQlab. Bekijk het handige maatadvies op de pagina!

ergonomische handvatten

SQlab 702: dit model sleepte al meerdere prijzen in de wacht

Ergon GC 1

Deze ERGON GC 1 is er speciaal voor gebogen sturen. Voorkomt alsdus Ergon pijnlijke polsen en onderarmen en verdoofde vingers. Een setje kost kost € 39,95. Op DEZE PAGINA een handig overzicht van alle Ergon-handvatten. En HIER meer over ergonomie.

ergonomische handvatten

Ergon GC 1: speciaal voor gebogen sturen

Brooks Ergonomic Leather Grips

De BROOKS ERGONOMIC LEATHER GRIPS zijn er in twee maten en drie kleurstellingen en kosten € 85,-. Uiteraard stijlvol, robuust en duurzaam – Brooks staat er bekend om. Comfortabel, slijtvast en een plaatje bij je Brooks-zadel.

ergonomische handvatten

Brooks Ergonimic Leather Grips: ook verkrijgbaar in zwarte rubbervariant

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.