Fietsen met AI: heeft ChatGPT een antwoord op al je fietsvragen?

0

Oké, het heeft weinig te maken met jouw dagelijkse fietsrealiteit, maar wij als redactie vinden het een leuk experiment: een artikel maken voor de FietsActief-website met behulp van AI (artificiële intelligentie) – om precies te zijn met de chatbot ChatGPT. Stuur je vragen en opdrachten in!

fietsen AI ChatGPT

Tips om te leren fietsen kan ChatGPT je wel geven, maar uiteindelijk moet je het zelf doen

Vraag het aan ChatGPT: de slimme chatbot

Allereerst: wat is ChatGPT? Chat GPT is een gratis, online, ‘intelligent’ systeem waar je mee kunt ‘praten’. Een vorm van AI. De chatbot kan in natuurlijke taal met je praten en allerlei (complexe) opdrachten uitvoeren. Denk aan het (her)schrijven van tekst, een samenvatting maken, uitleg geven over een onderwerp, vragen beantwoorden, een sollicitatiebrief schrijven en meer. De sleutel zit ’n in de juiste opdracht (prompt) geven! Dat is de kunst als mens die je moet toepassen. Hoewel je dat ook aan het systeem zou kunnen vragen – als je het goed vraagt.

Het systeem put uit online data tot 2021 en verzamelt en hergroepeert daaruit. Vragen over de toekomst zijn dus lastiger te beantwoorden. Meer weten over ChatGPT? Bekijk deze NOS VIDEO

Wat wil jij weten of laten uitzoeken?

Lees hieronder onze experimentjes en de antwoorden van Chat GPT. Geinspireerd? Wat wil jij weten óf laten uitzoeken? Stuur je input naar redactie@fietsactief.nl Dan delen we er een aantal in de nieuwsbrief en op de site.

Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het de chatbot vragen of laten uitvoeren. Denk aan iets algemeens als: Waarom is het slim om een fietshelm te dragen? of Wat zijn de vijf mooiste recreatieve fietsroutes langs het water in Frankrijk? Of iets heel praktisch: Geef 10 mooie logeeradressen tot 100 euro per nacht langs de Zuiderzeeroute. of Hoe zorg ik dat mijn schijfremmen niet meer piepen? Of: Schrijf een tekst waarmee ik mijn vriend/vriendin kan overhalen om een fietsvakantie te maken in Noorwegen. Hoe specifieker en duidelijker je vraag, hoe passender en gedetailleerder het antwoord zal zijn.

Vraag 1: Hoe leer ik een kind het beste fietsen?

ChatGPT: Het beste is om een kind te leren fietsen door eerst te oefenen met een driewieler en dan langzaam over te stappen op een tweewieler. Laat de kinderen oefenen op een vlakke, rustige omgeving zoals een schoolplein of een andere geschikte locatie en geef stap voor stap instructies aan het kind. Begin met het uitleggen van de basisbeginselen, zoals hoe de remmen te bedienen zijn, hoe de voeten op de pedalen geplaatst moeten worden en hoe de handen de stuurboom moeten bedienen. Geef dan aanwijzingen terwijl het kind fietst, zoals het aansporen om rechtuit te blijven, vaart te maken en te remmen als dat nodig is.

Vraag 2: Je bent een ervaren fietser, welke vragen heb je?

We gaven ChatGPT de opdracht zich voor te doen als een ervaren fietser en vroegen vervolgens welke vragen die fietser zou hebben. Deden we in het Engels. Daarbij vroegen we de bot in het Nederlands te antwoorden.

reageer in het Nederlands
I want you to act as an experienced cyclist from the Netherlands who rides 30 to 60 kilometers per ride, upright and in a non-hurried manner. You enjoy culture, nature and your surroundings while cycling. You love to ride nice, beautiful and varied cycling routes all through the country. Either in one day, for a weekend or for a cycling holiday. Tell me what 5 practical questions on cycling you would like to have an answer to. And give a detailed and extensive answer in an entertaining manner to each of these 5 questions.

ChatGPT:

1. Waar zijn de beste routes om te fietsen in Nederland?
2. Welke fietsaccessoires zijn aan te raden als je veel gaat fietsen?
3. Welke veiligheidsmaatregelen moet ik nemen als ik veel in het donker ga fietsen?
4. Welke steden en gebieden zijn het meest fietsvriendelijk in Nederland?
5. Welke praktische tips hebben ervaren fietsers voor een leuke en comfortabele fietstocht?

1. In Nederland zijn er veel mooie en gevarieerde routes om te fietsen. Voor leuke dag- of weekendtochten zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar de routes langs de kust, de prachtige natuur routes in de provincie Drenthe en de drukkere routes langs de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Er zijn zelfs speciale routes voor lange afstanden zoals de LF-routes, waarbij je in één week het hele land kunt doorkruisen.

2. Als je veel gaat fietsen is het belangrijk dat je de juiste uitrusting hebt. Je hebt minimaal een helm, een goede verlichting, goede sloten en een fietstas nodig. Daarnaast is het aan te raden om een goede bandenplakset en reparatieset mee te nemen, zodat je je fiets onderweg kan repareren als dat nodig is.

3. Als je veel in het donker gaat fietsen, is het belangrijk om veiligheid voorop te stellen. Zorg ervoor dat je goede verlichting hebt, zodat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Kies daarnaast voor kleding met reflecterende stukken, zodat je zichtbaar bent als je in het donker fietst. Zoek ook altijd een route uit die je goed kent en waar je je veilig voelt.

4. Er zijn veel steden en gebieden in Nederland die fietsvriendelijk zijn. De steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam zijn bijvoorbeeld erg fietsvriendelijk dankzij hun goede infrastructuur en vele fietspaden. Ook de provincie Friesland is heel fietsvriendelijk, met eindeloze fietspaden, prachtige natuur en vele mooie dorpjes.

5. Ervaren fietsers hebben een aantal tips voor een leuke, comfortabele fietstocht. Zorg ervoor dat je je fiets goed afstelt, zodat je comfortabel zit tijdens het fietsen. Kies voor kleding die ademend en sneldrogend is, zodat je altijd comfortabel blijft. Neem ook voldoende water en energierijke snacks mee, zodat je genoeg energie hebt om te fietsen. Plan ook voldoende pauzes in, zodat je je batterijen weer kunt opladen.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.