Nieuwe fietsroute in Frankrijk: de Vallée de la Baïse (V82)

0

Fietsroutenieuws uit Frankrijk: de Vallée de la Baïse (V82). Een mooie kennismaking met de Gers, tussen Toulouse en Bordeaux. Onderweg kom je tal van historische highlights tegen om even af te stappen.

Bootjes in de Baïse, in Port de Valence-sur-Baïse Beeld: Collection Tourisme Gers/CDT32/J.L. Pereira

Zoveel erfgoed, je blijft afstappen

De route bestaat uit 160 km, waarvan zo’n 100 km kleine wegen in de Gers. Je doorkruist de vallei van de rivier de Baïse en kunt onderweg tal van stops inlassen om het rijk erfgoed te bezichtigen. Zo kom je door charmante dorpjes zoals Valence-sur-Baïse, L’Isle-de-Noé, Mirande en Saint-Michel. Ook het dubbele slot van Graziac mag je zeker niet missen, net als de kathedraal van Condom en de Cisterciënzer abdij van Flaran – een van de best bewaarde abdijen van het hele zuidwesten.

Abbaye de Flaran Beeld: Collection Tourisme Gers/CDT32/J.L. Pereira

De abdij van Flaran

De cisterciënzerabdij van Flaran werd gesticht in 1151 in de Baïse-vallei, vlakbij de versterkte stad Valence-sur-Baïse in het noorden van de Gers. In de 18e eeuw lieten de monniken muurschilderingen maken in de galerijen, met voorstellingen van het plattelandsleven – dat zie je haast nergens. Een mooi tijdsbeeld. Tijdens een bezoek ontdek je niet alleen de kloostergebouwen (kerk, klooster, kapittelzaal, refter, slaapzaal, abdijwoning) maar ook de tuinen: een verbazingwekkend goed bewaard gebleven landgoed van meer dan 2.000 vierkante meter. In de 18e eeuw werden de tuinen verbouwd in de Franse stijl en kwam er onder andere een duiventil.

Duiventil bij l’Abbaye de Flaran Beeld: Collection Tourisme Gers/CDT32/R. Lequai

Stadspoort van Valence-sur-Baïse Beeld: Collection Tourisme Gers/CDT32/J.L. Pereira

Gratis fietsroute door de Gers

De nieuwe route is een mooie kennismaking met de diversiteit van de Gers: wijngaarden, valleien, graanvlaktes, boerderijen… met op de achtergrond altijd een prachtig panorama, want de Pyreneese toppen glooien aan de horizon. Leuk voor een paar dagen fietsen, of maak er een complete langeafstandsroute van: de route sluit aan op de EV3, het Canal des Deux Mers (V80) en de fietsroute Piémont Pyrénéen (V81).

Praktisch

De fietskaart van de V82-fietsroute is verkrijgbaar bij de VVV’s en als download HIER te vinden.

Abbaye de Flaran Beeld: Collection Tourisme Gers/CDT32/R. Lequai

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.