Trek FX Sport 5 fitnessbike Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de trekkingfietsen en hybrides op een rij. Dit is de Trek FX Sport 5 fitnessbike: ‘Een nog kale kerstboom die je naar hartenlust en geheel naar wens, kunt optuigen‘.

Trek FX Sport 5

Sportfiets in hart en nieren waar je letterlijk en figuurlijk alle kanten mee op kunt

Trek FX Sport 5

Met deze sportfiets in hart en nieren kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op. De Trek FX Sport 5 is in feite een kale kerstboom die je naar hartenlust, en geheel naar wens, kunt optuigen. Van een afstandje lijkt het een mountainbike, met zijn aflopende bovenbuis, ronde vormen en brede stuur. Maar het is een fitnessbike. En daar kun je veel meer mee dan mountainbiken.

Trek FX Sport 500

Voilá, de 11-speed Shimano GRX-aandrijfgroep

Voor echte sportievelingen

Deze ­fiets voor echte sportievelingen is eigenlijk een soort moderne uitvoering van pakweg de klassieke Batavus Champion of Gazelle Tour de l’Avenir. Maar dan 110 procent beter: carbon frame, brede noppenbanden, sterke schijfremmen en een soepel schakelende 11-speed aandrijfgroep. Even pedalen monteren en hup, op pad.

Rijeigenschappen

Op het fietspad loopt de FX lekker. Je zit wat breed met het platte stuur, waardoor je een goed overzicht hebt. Op het stuur zit standaard een belletje – fijn als je vaart maakt. De lol begint pas echt als je een zandpad opdraait of in ons geval een mountainbikeparcours opzoekt. Bochtjes draaien gaat heel ­lekker: beetje bijremmen, insturen en weer trappen. Ook hier is het brede stuur fijn. Zo dirigeer je de FX fijntjes tussen de bomen door.

Trek FX Sport 5

De banden hebben ­kleine noppen en die komen helemaal tot hun recht op een Nederlands onverhard pad

Overal thuis

De banden hebben ­misschien maar kleine noppen, maar die komen helemaal tot hun recht op een Nederlands onverhard pad. Kort en goed: we hebben lol gehad. De FX zorgt dat je je overal thuisvoelt, zowel op de weg als in het terrein. Hij is snel genoeg voor woon-werkverkeer. Ga je op vakantie? Kleed de FX aan en stel je gps in.

Model

Trek heeft een uitgebreide lijn aan sportieve fietsen. De FX-fitnessserie bestaat uit meer dan twintig modellen, zowel met spatborden, verlichting en bagagedrager als zonder. De drie modellen van de FX Sport-serie hebben allemaal een carbon frame. 10 kilo weegt deze FX Sport 5 in maat M. Dat is zo’n 15 kilo lichter dan een standaard e-bike.

Trek FX Sport 5

De drie modellen van de FX Sport-serie hebben allemaal een carbon frame

Techniek

Het oversized frame is van Treks eigen OCLV 400 carbon. Ook de voorvork is van carbon. Verder heeft de fiets 160 milli­meter Promax-schijfremmen, een vlak stuur, 40 millimeter Bontrager GR1 Expert-banden, ­een 11-speed Shimano GRX-aandrijfgroep met één kettingblad en Shimano RS700-wielen, Er zijn nokjes voor spatborden voor en achter. De FX Sport 5 is er in vijf maten.

De FX Sport 5 is er in vijf maten

Opvallend

In feite is deze FX een kale kerstboom die je helemaal kunt volhangen met ­rekjes, spatbordjes en speciale tassen. We tellen veertien nokjes op het frame en de voorvork om extra spullen aan te monteren. Leef je uit! Bij deze FX zie je details die je ook terugvindt bij de racefietsen van Trek: de vorm van de buizen, de kleur en de doorvoer van de kabels aan de voorzijde van de balhoofdbuis. Standaard heeft de FX Promax-remmen. Wij hadden liever de originele Shimano-remmen gezien, die zijn beter doseerbaar. Door ­leveringsproblemen kan het echter even niet anders. Upgraden kan altijd.

De kabels? Die lopen netjes weggewerkt door de voorzijde van de balhoofdbuis

Merk

Trek Bicycle Corporation is de grootste fietsproducent van de Verenigde Staten. Het Benelux-hoofdkantoor staat in ­­Harderwijk en het Europees distributie­centrum is in Wijchen. Veel Trek-fietsen worden in Europa ontworpen en ­geproduceerd. Op de onderbuis van onze FX Sport pronkt ook een decal met de tekst: ‘Assembled in Germany’.

Plussen & ­minnen

+ gewicht
+ pure snelheid on & offroad
– Promax-remmen
– geen slot

De Trek FX Sport 5 kost € 2.599,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.