Lezersvraag: welke fietshelm en hoe beveilig je ‘m?

4

Twee leuke lezersvragen over fietshelmen kregen we onlangs binnen. Allereerst: welke helm zou je moeten kopen? En ook: hoe bevelig je je fietshelm? Of: waar laat je ‘m onderweg als je even afstapt? Op beide gaan we hieronder kort in.

Zo kun je ‘m ook vastklikken!

Welke fietshelm?

De vraag die we binnenkregen was voluit: ‘Welke fietshelm je zou moeten kopen? Verschil is mij niet duidelijk.’ Qua goedkeuring/normering is er een verschil tussen de helmen die je kunt gebruiken op een gewone fiets, e-bike, trekkingfiets, racefiets, mountainbike enzovoorts, en een speed pedelec.

Speed pedelec

Voor die laatste categorie fietsen, die tot 45 kilometer per uur ondersteunen, ben je verplicht een helm aan te schaffen die een zwaardere NTA 8776 normering en goedkeuring heeft. Fiets je op een e-bike dan kan het aan te raden zijn ook een dergelijke helm aan te schaffen. Deze heeft extra bescherming aan de achter- en zijkanten van het hoofd.

Een speed pedelec helm (Abus Pedelec 2.0 ACE)

Gewone fiets

Voor alle fietsen behalve een speed pedelec kies je uit een helm met het Europees EN 1078 keurmerk. Voor kinderen is het keurmerk EN 1080. Binnen alle helmen die dit keurmerk voeren, heb je veel variatie in kleur, wel of geen ‘zonneklep’, aantal ventilatiegaten, reflectie en design bijvoorbeeld. Belangrijkst is echter dat de helm goed op je hoofd aanluit én lekker zit. Lees daarover verder in: Hoe koop je een fietshelm?

Op deze websites kun je onder meer – er zijn nog veel meer webwinkels – eens rondsnorren naar helmen en zien wat de verschillen zijn:

Lees ook: Hoe zit een fietshelm in elkaar?

Waar laat je je fietshelm onderweg of hoe beveilig je ‘m?

Heb je een helm, dan kom je onderweg misschien ook uit op de andere lezersvraag, die voluit luidde: ‘Wij doen (bijna) alles op de e-bike. Sinds kort hebben we een fietshelm. Maar die willen we uiteraard niet steeds meeslepen. De fietstassen zijn voor de boodschappen. Het kabelslot is te dik. Wat zijn de mogelijkheden?

De oplossing

Je kunt je helm natuurlijk aan de fiets vastklikken. Aan je frame, of zoals hierboven aan je frame en achterwiel. Maar dan kan je helm uiteraard ook zomaar losgeklikt en meegenomen worden. Een goede helm is niet per se heel goedkoop, dus dat wil je niet.

Alternatieve oplossing is een stevig maar slank en flexibel slot kopen om daarmee de helm via bijvoorbeeld de ventilatiegaten aan je fiets vast te maken. De BBB MiniSafe hieronder is een voorbeeld van zo’n slot.
Is een horecagelegenheid je stop dan zou je ook kunnen vragen of er een veilige plek is om je helm even op te bergen. Heb je een rugzak om? Vaak kun je daar je helm aan vastklikken en zo makkelijk meenemen.

Missen we nog een oplossing? Mail ons! redactie@fietsactief.nl

Klein, compact en toch sterk

Deel.

Over de auteur

4 reacties

  1. Elas de Krijger op

    Er bestaan al lang sloten voor ski’s op de piste. In vele soorten en maten.Dit gebeurt met een staaldraad met cijferslot. Die past altijd door de gaten in de helm. Daarna overal aan je fiets vast te maken.

  2. Je fiets beveilig je natuurlijk extra met een kabel. Haal deze door de bandjes van je helm. Wil je helm stelen zul je de bandjes moeten doorsnijden. Dat gaat weliswaar gemakkelijk maar de helm is dan wel niet meer bruikbaar. Gekke dief die het dan nog doet. Deze oplossing bespaart je weer een slot.

  3. Handig is de Safeman Kabelslot om de fiets even vast te zetten en ook de helm. licht gewicht en makkelijk mee te nemen.

  4. Wout Bakkenes op

    De fietshelm is momenteel onderwerp van discussie. Moet het dragen ervan verplicht worden? Zover ik weet is zo ongeveer elke helm uitgerust met talloze ventilatiegaten. Zeer begrijpelijk maar wat moet je nou als je door de dermatoloog min of meer wordt verplicht altijd je hoofd in de buitenlucht bedekt te houden? Is er al iets te koop voor deze “patienten”? Ik heb nog niets gevonden maar u misschien wel ……?