Selle Royal Explora zadel Proefrit

0

We testen niet alleen fietsen in onze rubriek Proefrit, ook fietsaccessoires nemen we onder de loep – van trapper tot tandwiel. Het Selle Royal Explora zadel bijvoorbeeld: ‘Het idee van de golvende vorm is dat het de zitbeenderen ondersteunt én minimale weerstand biedt ‘.

De grootste ergernis tijdens ­fiets­tochten is zonder meer zadelpijn

Selle Royal Explora zadel

De grootste ergernis tijdens lange ­fiets­tochten is zonder meer zadelpijn. Je kunt het oplossen met enerzijds veel fietsen (dat kweekt zitvlees) en anderzijds een goed passend zadel. Selle Royal is een Italiaanse zadelfabrikant die zich met name focust op comfort, vandaar dat je de zadels vaak tegenkomt op stadsfietsen, toerfietsen en trekking­bikes, al dan niet met trapondersteuning. Het nieuwe Explora-zadel is volgens de fabrikant in ieder geval ideaal voor een heel scala aan tochten.

Selle Royal brengt de Explora in drie uitvoeringen: Athletic, Moderate en Relaxed

De specs

Selle Royal brengt de Explora in drie uitvoeringen: de Athletic is voor een sportieve zithoek van 45 graden (voorovergebogen), de Moderate voor 60 graden en de Relaxed voor 90 graden (rechtop). Het zadel heeft Royalgel ­Technology met shock-absorbing foam. Het idee van de golvende vorm van het zadel is dat het de zitbeenderen ondersteunt én minimale weerstand biedt terwijl je erop zit. Het zadel is water­afstotend, heeft een kurken neus en een glad zadeldek. De Relaxed heeft, naast een breder oppervlak, ook een ‘thermoplastische schokbreker’. Onze Athletic-uitvoering weegt 375 gram.

Deze Explora is mij net sportief genoeg, en tegelijk ook lekker comfortabel

Onze mening

Ik rijd regelmatig op racefietsen en gravelbikes, dus ik ben gewend aan smalle zadels als de Athletic. Hij past dan ook goed bij mij, vooral de niet al te brede bovenzijde vind ik fijn. Tegelijk ervaar ik ruim voldoende ondersteuning. Het zadel voelt niet te warm en als ik een scherpe bocht maak, zit er niks in de weg. Deze Explora is mij net sportief genoeg, en tegelijk ook lekker comfortabel. Uiteraard is dit heel persoonlijk, want iedereen ervaart een zadel anders. Wil je een breder model, ga dan voor de Moderate: die is twee centimeter breder.

Selle Royal Explora, € 69,- kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

Alternatieven

Selle Italia S5 Lady Superflow
Relatief kort dameszadel voor ‘sport touring’, zoals Selle Italia dat noemt. Comfort haal je bij dit 145 millimeter brede zadel uit de gellaag en de uitsparing in het midden, die de druk moet ­verminderen. Op de website van de fabrikant staat een tooltje dat je helpt om een geschikt zadel te vinden.
€ 54,90 kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

SQlab 6OX Infinergy Ergowave Active 2.1
Het zadel is er al even, maar wordt sinds kort geproduceerd in Duitsland. Het heeft geen klassiek PU-foam, maar BASF Infinergy-materiaal, dat vormvastheid en elasticiteit beter zou moeten combineren. Het heeft een iets verlaagde neus en is verkrijgbaar in vier breedtes: 13, 14, 15 en 16 centimeter.
€ 199,95 kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.