Ontdek natuurgebied Noordervroon bij Westkapelle

0

Geniet jij ook zo van de natuur op de fiets? Goed nieuws: er komt steeds meer bij! Ontdek bijvoorbeeld eens natuurgebied Noordervroon bij Westkapelle in Zeeland, prachtig gelegen aan de kust van Walcheren. Een heerlijk fietsgebied voor een mooie nazomerdag.

De CO2 crisis is volop in het nieuws op het moment. De natuur duldt geen uitstel, hoe lastig de boeren het ook hebben op het moment. Het teveel aan stikstof is in het landelijk gebied slechts één van de problemen voor de biodiversiteit. Verdroging, intensief gifgebruik en het verdwijnen van vele landschapselementen nopen tot een noodzakelijke verandering van de landbouw naar een extensievere en meer ‘natuurinclusieve’ vorm van boeren. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes te melden, zoals het succesvol opgeknapte natuurgebied Noordervroon bij het leuke Westkapelle.

Welkom kluut!

Noordervroon is een nat natuurgebied, met duingraslanden, waterpartijen en kleine eilandjes. Door de extreem westelijke ligging is het niet alleen een goede plek voor broedvogels, maar ook voor rustende trekvogels. Bovendien is het een hoogwatervluchtplaats voor steltlopers. Het afgelopen jaar is het gebied grondig opgeknapt met financiële steun van Vogelbescherming Nederland. Onder andere de kluut profiteert hiervan. Ooit lag hier de grootste kolonie dwergsterns van ons land, met wel 168 paartjes. Maar het gebied was teveel aan het dichtgroeien. De eilandjes werden door  Staatsbosbeheer weer kaal gemaakt en afgegraven tot nét boven het wateroppervlak. Naast de kluut profiteert ook de dwergstern daarvan. 

Even afstappen in Westkapelle

Ontdek meteen het leuke Westkapelle, hier vind je leuke restaurantjes zoals de Zeezot. In het Polderhuis leer je meer over de oorlogsgeschiedenis van Westkapelle. De eenheid van rode daken in het dorp verraad het oorlogsgeweld dat hier plaats heeft gevonden. Dat heeft zelfs geleid tot nog een boeiend natuurgebied: de Westkapelsche kreek op de foto hieronder, zeker meepikken als je hier gaat fietsen. Op de website van het Polderhuis vind je leuke fiets- en wandelroutes!

Beeld: Ben Biondina / Provincie Zeeland

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.