Stap eens af in Alençon in Normandië (aan de Véloscénie!)

0

Aan het fietsen over de Véloscénie (Parijs-Mont Saint-Michel) of de Vélobuissonnière (Alençon-Saumur)? Stap eens af in Alençon in Normandië! In dit mooie plaatsje ontdek je bijzonder erfgoed in de vorm van handwerk, prachtige oude panden en zelfs een heilig echtpaar.

Alençon is een bijzonder stadje. Het is bijvoorbeeld wereldberoemd om een unieke expertise: het maken van uiterst verfijnd naaldkant. Dit plaatselijke vakmanschap is zelfs bijgeschreven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In het pas gerenoveerde museum kun je zien hoe de dentellières van Alençon werken, de enigen die alle geheimen kennen van dit unieke, delicate en kostbare kantwerk. Een vierkante centimeter kost vijftien uur werk! Een Frans savoir-faire dat je nergens ter wereld tegenkomt.

Een reis door de tijd

Door Alençon wandelen is als een reis door de tijd. Vroeger zetelden hier de hertogen van Normandië en de allure van deze (en ook latere) periodes kan je aflezen aan de geheime binnenplaatsen, het hertogelijk kasteel, de elegante graanhal en de vele chique herenhuizen met hun smeedijzeren balkonhekken. De majestueuze basiliek is voorzien van een schitterend gotisch portaal – een van de mooiste van Normandië.

Virtual reality dankzij Legendr

Je vindt alle bijzondere adressen gemakkelijk via de Nederlandstalige stadsplattegrond (verkrijgbaar voor twee euro bij het VVV-kantoor van Alençon) of met de gratis smartphone app Legendr. Deze app vol virtual reality geeft een 360° inkijkje in gebouwen waar je als bezoeker niet binnenkomt en laat op een duizelingwekkende manier ervaren hoe het leven in het Château des Ducs er vroeger uitzag.

Groen en smakelijk

In en rondom Alençon vind je een gastronomische traditie gebaseerd op streekgerechten én een prachtige ongerepte natuur met bossen. Ga hier wandelen over de GR22 en GR36, rennen vanaf het nieuwe station de Trail du Massif d’Ecouves, fietsen over trajecten van de Véloscénie (Parijs-Mont Saint-Michel) of de Vélobuissonnière (Alençon-Saumur) en paardrijden bij een van de vele maneges. Of ga je liever kanoën of kajakken?

Schilderachtig dorpje

Fiets ook zeker even langs het charmante dorp Saint-Céneri-le-Gérei, in de heuvelachtige Alpes Mancelles. Het heeft zowel het label ‘Plus Beaux Villages de France’ als ‘Petites Cités de Caractère’. Negentiende-eeuwse schilders lieten zich hier inspireren door het mooie landschap. In sommige van de herbergen die er nog steeds staan kun je van hun werk genieten. Ook nu nog zijn er veel kunstenaars actief in de streek. Met de artistieke sfeer, het rijke erfgoed, de rust en de frisse lucht krijg je in dit lieflijke plaatsje meteen een vakantiegevoel.

Spiritueel hoogtepunt

Qua spirituele rijkdom is Alençon bekend geworden door de familie Martin en hun jongste dochter Thérèse, die in 1925 heilig verklaard zou worden door de rooms-katholieke kerk. Ook de ouders Louis en Zélie zelf werden uiteindelijk geheiligd, in 2015, als enige echtpaar ooit. Tijdens een bezoek aan hun huis ontdek je meer over het leven van een gewoon gezin dat zo’n uitzonderlijke status kreeg. In 2023 wordt de 150e geboortedag van Sainte Thérèse door de Unesco gevierd, vanwege de universele boodschap van liefde en verzoening die blijkt uit haar leven en werk.

Beeld: La Bougeotte Française, Pascal Beltrami-Sarthe Tourisme, J.E. Rubio 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.