Outdoor avonturen langs de South Sweden Trails fietsroutes

0

Als je Zuid-Zweden ontdekt per fiets met de South Sweden Trails kun je leuke avonturen beleven – te voet, in een kajak of vanuit de lucht. Een ideale outdoor bestemming in Scandinavië, op relatief korte afstand van Nederland.

De South Sweden Trails bestaan uit zo’n 900 kilometer aan fietsroutes in het zuiden van Zweden. Het is een combinatie van de fietsroutes Kattegattleden, Sydkustleden en Sydostleden. Geen betere manier om dit deel van Zweden te ontdekken dan vanaf het zadel. Hier fiets je door uitgestrekte bossen, via leuke dorpjes, over eindeloze vlaktes en dicht langs de kust en witte zandstranden. Ontdek Zuid-Zweden op de pedalen en pauzeer met een fika – typisch Zweedse koffiepauze – op een van de vele prachtige plekjes onderweg. De routes bestaan uit verschillende losse etappes die ook afzonderlijk te fietsen zijn.

Fietsen, wandelen en kajakken in Blekinge

Fans van wandelen, fietsen en kajakken kunnen los in de archipel van Blekinge, want hier kun je het allemaal meepikken op één route. ARK56 is een netwerk van verschillende wandel-, fiets- en kajakroutes die kriskras door het UNESCO biosfeerreservaat aan de Zweedse zuidkust lopen. Via kronkelende grindwegen, stille baaien, verlaten eilanden en open zee verplaats je je via verschillende vervoersmiddelen. Bij 13 knooppunten switch je van vervoersmiddel en stap je over van de fiets in je wandelschoenen, of van je wandelschoenen in een kajak of op een veerboot verder de archipel in. Fietsen en kajakken zijn bij verschillende knooppunten te huur. Onderweg zijn er diverse plekken om te overnachten en lekker te eten. ARK56 heeft een speciale app waarmee je eigen route gemakkelijk kunt plannen.

Wandelen: van canyon Skurugata tot Skåneleden

Een dikke trui, een paar stevige schoenen en zin in avontuur. Meer heb je niet nodig voor een stevige klim door Skurugata, een kloof bij het plaatsje Eksjö. Je wandelt hier tussen de hoge rotswanden waar unieke plantensoorten groeien, waaronder bergmossen. De moeder der wandeltrails is de Skåneleden. Dit is de ultieme route om de rust en ruimte te ervaren waar Zweden zo bekend om staat. De Skåneleden is een 1300 kilometer lange wandelroute, maar die hoef je niet in één keer af te lopen. Kies uit zes afzonderlijke subroutes langs de rotskusten en zandstranden, of kies voor de heuvels met hun weelderige groene beukenbossen.

SUP-pen in Zuid-Zweden

SUP-pen is in Nederland ongekend populair en ook de Zweedse natuur is prima vanaf een SUP te ontdekken. Veel rivieren en meren in het zuiden van Zweden zijn zeer geschikt hiervoor dankzij het rustige water zonder grote stroomversnellingen. Een van de mooiste tochten is op de rivier Suseån net ten zuiden van Falkenberg in Halland. Suseån is een kleine meanderende rivier met grote weelderige bomen met lange overhangende takken langs de kant. Je waant je hier in de jungle!

 

Beeld: David Wall Denhef, Joakim Lindström, ARK56/Visit Blekinge, Joachim Persson, Alexander Hall, Day Fotografi, Visit South Sweden

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.