Cube Fold Hybrid e-bike Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de e-bikes op een rij. Dit is de Cube Fold Hybrid: ‘In alles een echte vouwfiets‘.

Cube Fold Hybrid Sport

Makkelijk mee te nemen en op te bergen

Cube Fold Hybrid

Bij een vouwfiets denk je waarschijnlijk aan zo’n roestige sta-in-de-weg in de tussencoupé van een sprinter. Maar zeg eens eerlijk: als je deze ­gloednieuwe Cube Fold op het perron zou zien, zou je dan niet een beetje jaloers zijn?

In alles een echte vouwfiets

In 2020 kwam Cube met de Compact. Die had veel weg van een vouwfiets, maar was in feite een compacte e-bike. Maar de Cube Fold Hybrid is in alles een echte vouwfiets. Hij heeft 20 inch-wielen, een compact frame ­en een eenvoudig verstelbaar zadel en stuur. Dankzij z’n slimme vouwmechanisme en praktische handgreep is de e-vouwfiets makkelijk mee te nemen en op te bergen. Stuur en zadel zijn ruim verstelbaar, zodat hij voor iedereen passend te maken is.

Cube Fold Hybrid

Stuur en zadel zijn ruim verstelbaar, zodat hij voor iedereen passend te maken is

Twee types Cube Fold Hybrid

Standaard wordt de Fold Hybrid geleverd met spatborden, een stabiele standaard, slot en achter­drager. Een voordrager met bijpassende tassen en manden is optioneel. In het bracket zit een Bosch-motor, de accu van 2,8 kilo zit achter de staande buis.

De Fold is er in twee types: de Hybrid Sport heeft een 10-speed Shimano Tiagra 11-34 cassette met een ketting, de Fold Hybrid heeft een 5-speed Nexus-versnellingsnaaf met een riem. En er zijn ook verschillen qua motor: de Fold Hybrid Sport heeft een Bosch Active Line Plus, de Fold Hybrid een iets sterkere Bosch Performance Generation 3. De 500Wh Bosch PowerPack-accu staat rechtop achter de zitbuis.

Slim vouwmechanisme

Wat hem vooral opvallend maakt is dat slimme vouw­mechanisme. Je vouwt hem even boven het bracket dubbel, waarna je de twee helften met een pin vastzet. Laat nu stuur en zadel zakken en vouw de stuurpen nog een keer dubbel en voilà: je hebt een handzaam pakketje.

In een handomdraai: even dubbelvouwen en vastpinnen

Relaxed raketje

Een vouwfiets rijdt doorgaans vrij nerveus, maar de technici van Cube hebben alles uit de kast gehaald om de Fold een relaxed karakter te geven. Dat is vooral gelukt dankzij de volumineuze Schwalbe Super Moto-X-banden, de wielbasis van ruim een meter en de hoek (71 graden) waaronder de voorvork staat.

Zonde om weer op te vouwen

Met de 500Wh-accu kun je zeker zo’n 40 kilometer onafgebroken kriskras de stad door. Alleen als je vaak haast hebt, ben je met de Performance-motor van de Fold Hybrid net iets beter af dan met de Active van de Fold Sport. Maar beide zijn ideaal om lekker mee door de stad te crossen. Sta­tion uit, uitvouwen, afstellen, inschakelen en gaan. Als het moet doen de Shimano-schijfremmen netjes hun best. Het is eigenlijk zonde om de Fold straks weer op te vouwen…

Cube Fold Hybrid

De Cube Fold Hybrid Sport kost € 3.099,- en Cube Fold Hybrid € 3.499,-
Kijk ook op de WEBSITE van het merk 

Cube Fold Hybrid Sport met 10-speed Shimano Tiagra 11-34 cassette en ketting

Cube Fold Hybrid

Cube Fold Hybrid met 5-speed Nexus-versnellingsnaaf en riem

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.