Fietsen langs kazen + wijn in de Comté: Pasteurjaar, fietsroute + nieuw infocentrum

0

Even gek op kaas en wijn als op fietsen? Zet koers naar de Comté in de Franse Jura. Helemaal leuk in het jubileumjaar rond Louis Pasteur, nu er rond wijn veel wordt georganiseerd. Je fietst er langs de leukste kaasadresjes met de speciale kaasfietsroute. Ga meteen even langs bij het nieuwe infocentrum Maison du Comté! 

We hebben een aantal belangrijke ontdekkingen aan hem te danken. Dankzij een gistingsproces van wijn ontwikkelt hij de bekende pasteurisatie… En ontdekt hij het vaccin tegen hondsdolheid. In 2022 viert het Juragebergte het tweehonderdjarig jubileum van de geboorte van een groot man: Louis Pasteur, vader van de microbiologie. Pasteur geldt als de vader van de wetenschappelijke wijnkunde. Hij had zelf wijngaarden in Montigny-les-Arsures, een wijndorpje vlak bij Arbois. Hier wordt jaarlijks de “Cuvée Pasteur” geoogst. Leuke activiteiten om mee te pikken:

  • Van mei t/m oktober 2022 worden er wandelingen met gids georganiseerd, van de wijngaarden van Pasteur tot aan Salins. Dé gelegenheid bij uitstek om te wandelen in de voetsporen van Louis Pasteur en te genieten van de buitenlucht.
  • Heel het jaar 2022 vind je langs de Route Pasteur tussen Dole, Poligny, Salins en Arbois evenementen gewijd aan deze bekende inwoner uit te streek, ter ere van zijn tweehonderdjarig jubileum.
  • Op 9 juli 2022 volgt de 8e etappe van de Tour de France op symbolische wijze de Route Pasteur met vertrek vanuit Dole, de geboortestad van de wetenschapper.

Nieuw kaasinfocentrum in de Comté

Wat combineert goed met wijn? Kaas! Het nieuwe Maison du Comté in Poligny geeft je een kijkje in de lokale kaasboerderijen. Het informatiecentrum combineert traditie en moderne architectuur met een mooi ruim en licht gebouw van hout. Eenmaal binnen duik je in de kaaswereld en leer je meer over 3 thema’s: de boerderij en de melkproducent, de kaascoöperatie en de kaasboer, de rijpkelder en de kaasrijper. Onder andere door video’s maak je kennis met mensen uit de kaasindustrie, hun vak, hun kennis en passie. Favoriet onderdeel: het proeven van twee Comté kazen! Nog veel meer leuke adresjes rond kaas ontdek je met een van de Savoureux Circuits (Smaakvolle Routes): Circuit n°13, ‘Le Haute-Doubs sur un plateau du… fromage’.

Meer weten over de Comté en haar kazen: https://www.comte.com/

Meer info over de Jura: https://nl.montagnes-du-jura.fr/

Beeld: Bourgogne-Franche-Comté Tourisme

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.