Streekverhalen komen tot leven in vier nieuwe fietsroutes in de Kempen

0

Vier nieuwe Sagen en Legenden-fietsroutes in de Brabantse Kempen brengen bekende volksverhalen uit de streek tot leven. De belevingsroutes vertellen de verhalen van Kabouterkoning Kyrië, De Dansende Katten, De Witte Vos en De Gloeiige. Een leuke manier om de regio te ondekken!

De knooppuntroutes variëren in afstand van 22 tot 53 kilometer en leiden je door de gemeenten Bladel, Bergeijk, Reusel-De Mierden en Eersel. Met de belevingsroutes treed je telkens in de sporen van een van de karakters uit deze spannende verhalen. Bij de startpunten staat een speciaal informatiepaneel met het streekverhaal en de route. De routes zijn ook als gratis brochure verkrijgbaar bij de toeristische informatiepunten én online op je telefoon te bekijken via routesinbrabant.nl

Gratis Sagen & Legenden fietsroutes Brabant

Welke e Sagen & Legenden fietsroute ga jij fietsen in de Kempen?

  • De Gloeiige, gemeente Eersel. Ooit was de Gloeiige een statige landheer van Eersel. Maar door zijn hebzucht rust er nu een vloek op hem en doolt hij over de Cartierheide als brandende spookverschijning… Afstand fietsroute: 30 km. Startpunt en informatiepaneel: Natuurpoort TerSpegelt, Postelseweg 88, Eersel. Aan deze fietsroute is extra beleving toegevoegd in de vorm van een mysterieus beeld van de Gloeiige aan de rand van de Cartierheide, en fluisterzuilen langs het fietspad bij Knegsel. Meer info: visitbrabant.com/gloeiige
  • Kabouterkoning Kyrië, gemeente Bladel. Lang geleden leefde er in de Kempen een kaboutervolk. ’s Avonds kwamen ze tevoorschijn en hielpen ze de Kempenaren met het harde werk. Ten minste, zolang ze maar met rust gelaten werden… Afstand fietsroute: 22 km + Kabouterpad (2,5 km) in Hoogeloon. Startpunt en informatiepaneel: Recreatiepark De Achterste Hoef, Troprijt 10, Bladel. Meer info: visitbrabant.com/kabouterkoning
  • De Witte Vos, gemeente Reusel-De Mierden. Om aan geld te komen, smokkelden de inwoners van Reusel jarenlang goederen de grens over. Geen van hen was zo sluw en berucht als ‘De Witte Vos’… Afstand fietsroute: 53 km, bestaande uit een noordelijke lus (28 km) en een zuidelijke lus (25 km). Startpunt en informatiepaneel: Natuurpoort De Brandtoren, Burgemeester Willekenslaan 5, Reusel. Meer info: visitbrabant.com/wittevos
  • De Dansende Katten, gemeente Bergeijk. Op de Kattenberg in Bergeijk heeft het vroeger gruwelijk gehekst. Hier dansten de heksen, vermomd als zwarte katten, hand in hand. Iedere man vermeed deze plek, behalve Dorus, de molenaar… Afstand fietsroute: 22 km. Startpunt en informatiepaneel: Het Hof, Bergeijk. Meer info: visitbrabant.com/dansendekatten
  • Eerder gelanceerd: de Zwarte Kaat fietsroute, gemeente Bladel. Vroeger maakte Zwarte Kaat met haar roversbende de Kempen onveilig. Nu zit de ‘Heks van Hellenende’ verstopt in de prachtige natuur…Afstand fietsroute: 36 km. Startpunt en informatiepaneel: Recreatiepark De Achterste Hoef, Troprijt 10, Bladel. Meer info: visitbrabant.com/zwartekaat

Beeld: Routebureau Brabant

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.