Fietsen in het spoor van Silence of the Tides: Lauwersmeer & Afsluitdijk

0

Vanaf donderdag 10 maart draait de film Silence of the Tides in de Nederlandse bioscopen, een indrukwekkende film over de Wadden. Een mooie aanleiding om weer eens een fijne tocht te gaan fietsen in het Waddengebied. Ook aan de kant van het vasteland is hier veel te beleven.

Silence of the Tides wordt door de makers omschreven als een intens cinematografisch portret waarin de continue ‘ademhaling’ van het Waddengebied centraal staat. De film draaide al op verschillende grote internationale filmfestivals en haalde daar al enkele prestigieuze prijzen op. Een prachtige voorbereiding op een dagje fietsen in de Wadden – aan de vasteland zijde. Hier doe je de ene na de andere bijzondere ontdekking.

Fietsroute Lauwersmeer: Dokkumer Nieuwe Zijlen

Rond het Lauwersmeer staan drie jaar lang tachtig kunstwerken die mogen worden aangeraakt. Dat is het idee juist! Musea en galerieën leggen bezoekers maar al te vaak restricties op. En dat terwijl je er komt om kunst intens te ervaren. Het ruige, open landschap blijkt een prachtig decor voor de imponerende beelden. Kunst en natuur versterken elkaar. Ontdek het met de fietsroute Dokkumer Nieuwe Zijlen. Hoog op de dijk bij Ezumazijl bijvoorbeeld staan vijf kunstwerken die je verleiden om even af te stappen. Fiets aan de kant en omhoog klimmen. De kunstwerken van staal bieden verrassende doorkijkjes naar het achter de dijk gelegen Lauwersmeer. Een fraaie omlijsting van zeilboten en plezierjachten.

Dompel je onder in het Afsluitdijk Wadden Center

Ga ook even langs bij het Afsluitdijk Wadden Center. Hier komt Unesco Werelderfgoed Waddenzee echt tot leven, met onder andere een Vismigratierivier. Je leert alles over het gebied met de interactieve expositie, met als thema het (over)leven van de Nederlanders in de Delta. Je blikt terug in de tijd, maar er is ook aandacht voor de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Vissen zwemmen onder de Afsluitdijk het IJsselmeer in en uit door de Vismigratierivier, te zien met een virtual reality-bril. Vergeet niet een kijkje op het dak nemen om het IJsselmeer en de Waddenzee in volle glorie te aanschouwen!

Beeld: Visit Wadden & Silence of the Tides

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.