Cortina E-Silento Pro met Shimano STEPS E6100 Proefrit

0

In iedere editie van FietsActief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de e-bikes op een rij. Dit is de Cortine E-Silento Pro met Shimano STEPS E6100 : ‘Al met al een lekker compleet pakket‘.

Cortina E-Silento Pro

Cortina E-Silento Pro met Shimano STEPS E6100

Cortine E-Silento Pro met Shimano STEPS E6100

De motor bepaalt voor een groot deel het rijgedrag van je e-bike. Wat doet Shimano’s alleskunner STEPS E6100 met de nieuwe Cortina E-Silento Pro? Dat is de vraag. De Japanse onderdelengigant Shimano heeft een hele reeks aan middenmotoren, die stuk voor stuk de naam ‘Shimano Total Electric Power System’ dragen, ofwel: STEPS. De sys­temen voor stads- en trekkingfietsen heten E5000, E6000 en E6100.

Wij testen een E6100-motor, die samen met de 504Wh accu geïntegreerd is in een Cortina E-Silento Pro. De fiets heeft verder een Shimano Nexus 7-versnellingsnaaf met Gates CDX-riem, Shimano hydraulische schijfremmen, Schwalbe Big Ben 50 millimeter-banden, ledverlichting, een Suntour NEX-E25 verende voorvork en een verstelbare stuurpen. Al met al een lekker compleet pakket.

Cortina E-Silento Pro

Gaat lang mee en onderhoudsvrij: Gates CDX-riem

E6100

De STEPS E6100 middenmotor is er sinds eind 2018 en weegt nog geen drie kilo. Hij heeft een koppel van 60Nm en werkt samen met accu’s tot 630Wh. Dat onze accu netjes opgeborgen zit in de onderbuis, is helemaal 2022. Qua ondersteuning zijn er drie standen, die je met drukknoppen aan de linker­zijde van het stuur bedient.

Cortina E-Silento Pro

Daar is-ie dan: de E-6100 middemmotor

De E6100 heeft een eigen display voor midden op het stuur, maar deze Cor­tina ­gebruikt het display van
de E7000-motor. Daarop lees je snelheid, accustand, ondersteuningsstand en de afgelegde afstand
af. Met de drukknoppen links in combinatie met het display kun je onder andere ook de verlichting bedienen. Als ­extraatje kun je nog kiezen voor een draadloze verbinding met je telefoon. Via de E-Tube Ride-app is het mogelijk om op je smartphone persoonlijke voorkeuren voor je fiets in te stellen en allerlei bevindingen te checken. Wil je je telefoon ook op je stuur monteren, bijvoorbeeld om te navigeren? Daarvoor is ruimte.

Met dank aan…

De nieuwe Cortina E-Silento is in ­principe bedacht voor forenzen. Maar ook voor dagtochten kun je hem prima gebruiken. Lange afstanden zijn namelijk geen probleem voor deze fiets, met dank aan de lekker stille E6100. Het hangt uiteraard af van de ondersteuningsstand die je gebruikt, maar met een volle accu zijn afstanden van 70 tot 100 kilometer mogelijk. Wij halen zelfs nog meer. In de gemiddelde stand is de actieradius zo’n 90 kilo­meter, fietsen we met minder ondersteuning, dan halen we tot wel 120 kilometer.

Cortina E-Silento Pro

Snel fietsen? Stevig remmen! Dat lukt zeker met deze schijven

Ook op vakantie kan de fiets mee, want de krachtige 60Nm-motor schrikt niet terug voor wat heuvels. Welke stand we ook gebruiken, de ondersteuning verloopt soepel en precies. Ja, natuurlijk is er een verschil merkbaar tussen de Eco- en Boost-stand. En uiteraard merk je wel dat je extra snel naar de 25 kilometer geholpen wordt. Maar het is een natuurlijk gevoel, en dat is o zo belangrijk.

De Cortina E-Silento Pro e-bike kost € 3.499,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

5 pluspunten van Shimano STEPS E6100

  1. De motorstand bedien je met intuïtieve drukknoppen aan de linkerkant van het stuur.
  2. Shimano biedt een compleet systeem aan, met motor, accu, software, display en verder nog zaken als een versnellingsnaaf, derailleursysteem, schakelaars, tandwielen, crankstel en remmen.
  3. De STEPS E6100 is klein, maar heeft veel kracht en is solide. Door het compacte, strakke en geïntegreerde design vormt de motor één geheel met het frame. Hij heeft een gewicht van slechts 2,88 kilogram.
  4. Door het maximaal koppel van 60Nm heb je altijd ruim voldoende vermogen in het huidige verkeer. De E6100 levert soepel, direct vermogen, waardoor je altijd volledige controle hebt, terwijl je tegelijk een natuurlijk rijgevoel ervaart.
  5. Moderne motoren worden steeds zuiniger. Zo verbruikt de E6100 20 procent minder stroom dan zijn voorganger, de E6000. Minder verbruik en een grote accu-capaciteit maken samen extra lange ritten mogelijk.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.