Grand Départ Tour de France en ander Deens (fiets)nieuws

0

Van een (Nederlands!) bezoekerscentrum over de uitsterving van dinosaurussen tot aan de Grand Départ van de Tour de France in Denemarken: dit zijn de Deense nieuwtjes en highlights om naar uit te kijken in 2022!

De start van de Tour de France in Denemarken stond oorspronkelijk gepland voor 2021. Inmiddels is dit gerenommeerde wielerevenement verplaatst naar juli 2022 en zullen de eerste meters van de Ronde van Frankrijk op vrijdag 1 juli in Kopenhagen worden afgelegd. De tweede etappe vindt plaats op zaterdag 2 juli en gaat over het eiland Seeland richting het eiland Funen en de derde etappe start op zondag 3 juli in Zuid-Jutland en gaat van Vejle naar Sønderborg. Minimaal 3 UNESCO Werelderfgoed locaties worden gepasseerd tijdens de in totaal 397 kilometer lange tocht.

‘Kystsporet’ nieuwe fiets- en wandelroute aan Deense Noordzeekust

De nieuwe 157 kilometer lange fiets- en wandelroute Kystsporet’ (Kustspoor) aan de Deense Noordzeekust strekt zich uit van Nørre Vorupør tot aan Blokhus. De route leidt fietsers en wandelaars door charmante kustplaatsjes, een ruig duinlandschap en weelderige groene weide. De route is officieel geopend vanaf Pasen tot de herfstvakantie. Enkele hoogtepunten op de route zijn Nationaal Park Thy, Klitmøller, Bulbjerg, Svinkløv Klitplantage en de vuurtoren Rubjerg Knude.

REGAN Vest bunkercomplex over Koude Oorlog

Het is een van de best bewaarde geheimen van Denemarken: het ongeveer 5.500 vierkante meter grote REGAN Vest-bunkercomplex (Regeringsanlæg Vestdanmark), 60 meter onder de grond in Rold Skov in Noord-Jutland. De nucleair veilige bunker, gebouwd ten tijde van de Koude Oorlog in de jaren zestig, was bedoeld om de Deense regering en de koninklijke familie te beschermen in geval van een Derde Wereldoorlog. De bunker zal in 2022 voor het eerst worden opengesteld voor het publiek. De faciliteit maakt deel uit van een nieuw Koude Oorlog Museum met verschillende tentoonstellingen zowel boven- als ondergronds.

Nieuw (Nederlands!) bezoekerscentrum voor Stevns Klint

Aan de zuidoostkust van Seeland liggen de kliffen van Stevns Klint. Dit natuurfenomeen, gevormd van krijt en kalksteen, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en krijgt in 2022 een bezoekerscentrum. In deze interactieve tentoonstelling, vormgegeven door het Nederlandse ontwerpbureau Tinker Imagineers, wordt het verhaal verteld van de uitsterving van dinosaurussen 66 miljoen jaar geleden. Bezoekers kunnen ook zelf op zoek gaan naar fossielen, op het 17 kilometer lange strand onderaan de klif.

Beeld: VisitVejle, Elliott Hope Studio, VisitSydsjælland-Møn A/S, Mette Johnsen

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.