De fietservaring van lezer… Rinze Jonkman

0

FietsActief bestaat dit jaar 25 jaar! Om dit te vieren geven we in ieder nummer een mooie prijs weg. Ook deden we in de afgelopen nummers een oproepje aan lezers om hun fietservaring te delen. Fietste jij 25 jaar geleden en hoe zag dat er toen uit? Hierbij de fietservaring van lezer Rinze Jonkman uit Melick.

De fietservaring van

‘Je kunt nooit verdwalen, alleen maar nieuwe wegen ontdekken’.

Redactie FietsActief: proficiat uit ‘Limburgois’. 25 jaar fietsgeschiedenis: wat is er veranderd of juist niet?
Onderstaande is geschreven met de bril op van een toerfietser en wielrenner. 

De fietservaring van…

Fietswegen
Natuurlijk zijn er nu, anno 2021, vele mooie geasfalteerde betonwegen/-fietspaden. Maar wat onveranderd is gebleven; de mooie rustige veld-/ landbouwwegen waar relatief veel minder verkeer is. En dan heb ik het ook over mijn achterland; het grensgebied van Limburg met Duitsland en België. Overigens de betonfietspaden in de prachtige duingebieden zijn ideaal voor de toerfietsers. Maar trekken ook wielrenners aan die mijns inziens, vooral in het hoogseizoen, daar niet thuishoren. Ook Frank van Rijn refereerde hieraan.

Fietstoerisme
Dit is zeker enorm toegenomen in deze 25 jaar. En daarbij de toename en keuze van overnachtingsmogelijkheden. Een mooie ontwikkeling. Ofschoon mijn ouders, al eind jaren 40 van de vorige eeuw, op vakantie vanuit Leeuwarden naar Schoorl fietsten. Over de Afsluitdijk op hun zware zwarte Gazelles.

Bewegwijzering
Dit is ook enorm verbeterd. Denk hierbij vooral aan het fietsknooppuntennetwerk. De eerste knooppuntenroutes zijn aangelegd in Vlaams België. Een nog steeds goed overzichtelijk bewegwijzeringssysteem. Een voorbeeld zoals het ook in Nederland en Duitsland zou moeten zijn.

Fietsgedrag
Daar wordt ook ieder jaar veel overgeschreven. Het fietsverkeer wordt steeds drukker. Met zeker in deze 25 jaar, ook door de opkomst van de e-bikes, het te grote verschil in snelheden. Mijn ervaring als wielrenner; blijf zoveel mogelijk weg van de fietspaden. Zeker op het eind van de ochtend en middag. Zeker in het weekend.

Fietsen met de club, TWC Posterholt

Het weer
Veranderd? Ja zeker. Nooit gedacht dat we bij mijn wielerclub TWC Posterholt, zoals in de afgelopen jaren, regelmatig met een tropenrooster moesten werken.

Fietsmateriaal
Veel veranderd. Niet alleen in de veel grotere keuze van fietsen en materialen. Maar vooral een veel betere kwaliteit nu. Wat ik mij als renner herinner is dat in de begin jaren veelvuldig een wiel gericht moest worden, doordat er door een oneffenheid in het wegdek, weer een slag in zat. Nu zelden.

Mountainbiken
Is in, vooral de laatste zeg maar 10 jaar, vooral ook bij de jeugd flink in populariteit toegenomen. Dit in tegenstelling voor het wielrennen.

Natuur
Wat gelukkig onveranderd is gebleven de mooie natuur in alle seizoenen. Jammer dat in deze coronatijd geen ‘overdagklok’ is ingesteld op zondagen, waar je je alleen maar met de fiets je mag verplaatsen… Wat zou dat, zeker in dit voorjaar, een openbaring zijn geweest.

Tenslotte
Een bekende uitspraak is: ‘Je kunt nooit verdwalen, alleen maar nieuwe wegen ontdekken’. Op een fiets moet je af en toe buiten de lijntjes kleuren.

Rinze Jonkman, Melick

Onveranderd: mooie rustige veld- / landbouwwegen waar relatief veel minder verkeer is

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.